Reklama
Polievky

Jarná zeleninová polievka s krupicovými haluškami – skvelý recept

Reklama

Jarná zeleninová polievka s krupicovými haluškami je vynikajúcou voľbou pre chladné jarné dni, keď sa človek potrebuje zahriať a zároveň chce vychutnať čerstvé jarné chute. Táto polievka je plná vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje, aby sa cítilo zdravo a fit.

Polievka sa pripravuje z rôznych druhov zeleniny, ako napríklad mrkva, petržlenový koreň, zeler, cibuľa, zelené fazuľky a hrášok. Zelenina sa najprv orestuje na oleji alebo masle a potom sa zalije vodou alebo zeleninovým vývarom. Po uvarení zeleniny sa do polievky pridajú krupice, ktoré sa nechajú variť, kým nezmäknú. Nakoniec sa do polievky pridajú jarné bylinky ako napríklad petržlen alebo pažítka.

Krupicové halušky, ktoré sa pridávajú do polievky, sú jednoduché na prípravu a môžu sa urobiť z rôznych druhov múky, napríklad pšeničnej alebo pohánkovej. Halušky sa pripravujú tak, že sa zmieša múka s vajcom a soľou, a potom sa zmes vypracuje do tvaru malých guličiek. Guličky sa pridajú do polievky a nechajú sa variť, kým nevyplávajú na povrch.

Táto polievka je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sa snažia jesť zdravo a chcú vychutnať si čerstvé jarné chute. Je to ľahká a zdravá polievka, ktorá sa hodí ako predjedlo alebo ako samostatné jedlo. Okrem toho, táto polievka sa ľahko prispôsobí rôznym chutiam a zloženiu zeleniny sa dá upraviť podľa vlastného vkusu.

Ingrediencie

  • 30 g masla
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ kalerábu
  • ¼ zeleru
  • 2 hrste hrášku
  • Jarná cibuľka
  • Zväzok Čerstvej petržlenovej vňate
  • Vajce
  • Detská krupica
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Postup prípravy

  1. Zeleninku umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame (podľa chuti).
  2. V hrnčeku si rozohrejeme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Potom pridáme ostatnú zeleninku, a pár minút restujeme. (kto nemá rád v polievke zeler alebo kaleráb pridá celý a po dovarení ho vyberie)
  3. Zalejeme vodou, pridáme cca polovicu zväzku petržlenovej vňate a varíme na miernom ohni, kým nebude zelenina mäkká.
  4. V malej miske zmiešame asi 100 – 150 g detskej krupice s vajíčkom. Podľa potreby pridáme buď krupicu alebo trošku vody. Miešame metličkou a vypracujeme mäkké cesto.
  5. Pomocou čajovej lyžičky hádžeme do vriacej polievky halušky ( veľkosť halušiek závisí od vlastnej preferencie). Keď minieme všetko cesto, varíme kým nevyplávajú všetky halušky na povrch. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

Najčastejšie otázky

Akú zeleninu môžem použiť do jarnej zeleninovej polievky?

Závisí to od sezóny a vašich preferencií. V zime môžete použiť zemiaky, mrkvu, petržlen, cibuľu a čerstvú kapustu. V lete môžete pridať cukety, papriky, paradajky, brokolicu a karfiol. Zeleninu je možné prispôsobiť svojej chuti a dostupnosti ingrediencií.

Ako môžem variť krupicové halušky?

Krupicové halušky sa dajú variť buď priamo v polievke alebo zvlášť. Na prípravu krupicových halušiek potrebujete vodu, soľ, krupicu a vajce. Zmiešajte krupicu s vajcom a soľou a vytvorte z toho cesto. Potom varte vodu a pomocou lyžice alebo ruky tvorte malé guľky z cesta a vkladajte ich do vriacej vody. Nechajte ich variť približne 10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich môžete pridať do polievky.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama