Dobošová torta je maďarský piškótový koláč potiahnutý čokoládovým maslovým krémom a poliaty karamelom. Vrstvené pečivo je pomenované po svojom vynálezcovi, maďarskom šéfkuchárovi Józsefovi C. Dobošovi, majiteľovi lahôdok v Budapešti.

Ingrediencie

Na korpus 

  • 1 šálka nesoleného masla izbovej teploty 
  • 1 šálka cukru 
  • 4 veľké vajcia  
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 

Na náplň 

  • 230 g mliečnej čokolády 
  • 60 g horkej čokolády 
  • 2 šálky nesoleného masla 
  • 5 vaječných bielkov 
  • 1 šálka cukru 

Na karamelovú polevu 

  • 2/3 šálky cukru 
  • 1/3 šálky vody 
  • Orechy podľa vlastného výberu, mleté, na posypanie vrchu a bokov koláča 

Postup prípravy

  1. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Postupne po jednom zašľahávame vajcia. Pridáme múku a vanilku, premiešame.  
  2. Odvážime si cesto ( Odpočítame hmotnosť misy) a vydelíme číslom 7 – to je počet vrstiev ktoré budeme potrebovať. Formu na pečenie vymažeme olejom ( môžeme aj vysypať múkou) a upečieme postupne 7 ks korpusu. Každú vrstvu pečieme 7 minút, alebo kým nebudú okraje jemne hnedé. Všetky vrstvy necháme vychladnúť na mriežke.  
  3. Pripravíme si náplň. Čokolády rozpustíme nad parou za častého miešania. Odložíme a necháme vychladnúť.  
  4. Vo veľkej miske vyšľaháme maslo, najskôr na menšom stupni, po 2 minútach pridáme stredný stupeň na 3 minúty a nakoniec na najvyššom stupni šľaháme 5 minút. 
  5. Do hrnčeka prelejeme 5 bielkov a 1 šálku cukru a zahrievame na strednej teplote. Jemne šľaháme a zahrejeme na 50 °C. Po dosiahnutí tejto teploty odstavíme z ohňa a šľaháme, kým nevyšľaháme tuhý sneh. 
  6. Do vyšľahaného masla vmiešame rozpustenú a vychladnutú čokoládu. Do zmesi primiešame bielka a poriadne premiešame. Dáme vychladnúť do chladničky.  
  7. Pripravíme si karamelovú polevu. Umiestnime si mriežku nad plech napečenie a na mriežku dáme jeden z upečených korpusov. Do hrnca dáme cukor  a vodu, varíme bez miešania, kým sa cukor nerozpustí a nezačne zmes tmavnúť. Krúživými pohybmi hrnčeka pokračujeme vo varení, kým nebude karamel zlatohnedý. Vrstvu korpusu ihneď polejeme karamelom, čím vytvoríme rovnomernú vrstvu. Nôž natrieme maslom a naznačíme 16 rovnakých častí, aby sa torta ľahšie krájala. 
  8. Tortu navrstvíme. Na každý korpus dáme 1/8 plnky. Posledná vrstva bude korpus poliaty karamelom. Zvyšnú 1/8  krému použijeme na potretie okrajov torty, ktoré posypeme orechmi podľa vlastného výberu.