...

Vyskúšajte recept na výbornú krémovú cesnačku, ktorá roztancuje vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie

  • 2 PL ghee masla alebo obyčajného masla 
  • 1 menšia cibuľa 
  • 2 cesnakové hlavy 
  • 4 zemiaky 
  • 1,5 litra zeleninový alebo mäsový vývar 
  • 250 ml šľahačkovej smotany 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • rasca  
  • 5 krajcov chleba 
  • olivový olej 
  • petržlenová vňať 

Postup prípravy

  1. Na troške olivového oleja si opečieme chlieb nakrájaný na menšie kocky, kým nebude chrumkavý. Prípadne si môžeme opiecť chlieb na kocky nakrájaný aj v rúre pri 200 °C, jemne ho pokvapkáme olejom a môžeme posypať aj nastrúhaným syrom. Takto pripravené krutóny preložíme do misky a necháme vychladnúť. 
  2. Do hrnca dáme roztopiť maslo,  pridáme cibuľku a osmažíme dosklovita. Potom pridáme prelisované strúčiky cesnaku a restujeme cca 1 minútu, kým cesnak nezačne rozvoniavať. Potom prilejeme vývar, ochutíme soľou, korením a kmínom. Privedieme do varu a vložíme na kocky nakrájané zemiaky. Varíme cca 15 minút alebo kým nebudú zemiaky mäkké.  
  3. Odstavíme z plameňa a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Prilejeme smotanu a vrátime na oheň. Polievku necháme prevrieť, dochutíme podľa chuti soľou alebo korením a servírujeme s krutónmi a posypanou nasekanou petržlenovou vňaťou.