...

Šošovicová polievka je polievka so šošovicou ako hlavnou zložkou. Môže byť vegetariánska alebo môže obsahovať mäso a hnedú, červenú, žltú, zelenú alebo čiernu šošovicu so šupkou alebo bez nej.

Ingrediencie

  • 200 g šošovica 
  • 1 cibuľa 
  • Bravčová masť 
  • 1l zeleninový vývar 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1 ks mrkva 
  • 2 zemiaky 
  • mleté čierne korenie 
  • bobkový list 
  • soľ 
  • majoránka 
  • petržlenová vňať 
  • 100 g údeného mäsa – podľa chuti 

Postup prípravy

  1. Šošovicu si namočíme do studenej vody cez noc, aby zmäkla a vodu zlejeme.  
  2. Do väčšieho hrnca dáme šošovicu, korenie, bobkový list a varíme do polomäkka. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Varíme, kým nebude zelenina mäkká cca 20 minút.  
  3. Na panvici si na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme cca 1 minútu. Ak varíte s údeným mäsom, tak mäsko pridáme k cibuľke a restujeme a až následne pridáme cesnak. Túto cibuľovú zmes pridáme do polievky, premiešame a varíme ešte asi 5 minút.  
  4. Dochutíme soľou, korením, petržlenovou vňaťou a majoránkou.  
  5. Podávame so zemiakovým chlebom.