Šošovicová polievka je polievka so šošovicou ako hlavnou zložkou. Môže byť vegetariánska alebo môže obsahovať mäso a hnedú, červenú, žltú, zelenú alebo čiernu šošovicu so šupkou alebo bez nej.
Ingrediencie
- 200 g šošovica
- 1 cibuľa
- Bravčová masť
- 1l zeleninový vývar
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ks mrkva
- 2 zemiaky
- mleté čierne korenie
- bobkový list
- soľ
- majoránka
- petržlenová vňať
- 100 g údeného mäsa – podľa chuti
Postup prípravy
- Šošovicu si namočíme do studenej vody cez noc, aby zmäkla a vodu zlejeme.
- Do väčšieho hrnca dáme šošovicu, korenie, bobkový list a varíme do polomäkka. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Varíme, kým nebude zelenina mäkká cca 20 minút.
- Na panvici si na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme cca 1 minútu. Ak varíte s údeným mäsom, tak mäsko pridáme k cibuľke a restujeme a až následne pridáme cesnak. Túto cibuľovú zmes pridáme do polievky, premiešame a varíme ešte asi 5 minút.
- Dochutíme soľou, korením, petržlenovou vňaťou a majoránkou.
- Podávame so zemiakovým chlebom.
Ďalšie recepty
Bravčová panenka s omáčkou z kuriatok - originálny slovenský recept
Jednoduchá a fantastická fazuľová polievka - originálny domáci recept
Zemiakový šalát bez majonézy - slovenský recept
Tradičná grécka fazuľová polievka Fasolada - overený recept
Zdravá a tradičná hŕstková polievka - najlepší a najrýchlejší recept
Originálny maďarský guláš - jednoduchý recept
Najlepšia babkina držková polievka - tradičný recept
Cuketové špagety s maslom a parmezánom - FIT recept
Bravčová panenka s dubákovou omáčkou a opekanými zemiakmi - domáci recept
Jednoduché medvedie labky - najlepší vianočný recept