Reklama
Hlavné jedlá

Jednoduchá španielska paella – chutný recept s krevetami

Reklama

Paella je tradičné španielske jedlo, ktoré pochádza z Valencie, regiónu na východnom pobreží Španielska. Tento jedinečný ryžový pokrm má dlhú históriu a jeho pôvod siaha až do 18. storočia. Paella je obľúbená nielen v Španielsku, ale aj po celom svete.

Názov „paella“ pochádza zo slova „paelles“, čo znamená panvica alebo hrniec, v ktorom sa toto jedlo tradične pripravuje. Klasická paella sa varí na otvorenom ohni, kde sa zmes ingrediencií rovnomerne a pomaly prehrieva.

Ingrediencie

  • 500 mililitrov zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 450 mililitrov vody
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 125 gramov chorizo
  • 500 gramov vykostených kuracích pŕs alebo stehien bez kože (alebo mix)
  • 1x väčšia cibuľa
  • 3x strúčiky cesnaku
  • 1x červená paprika
  • 2x čili papričky
  • 250 gramov španielskej ryže paella
  • 4x stredné paradajky
  • 75 gramov mrazeného hrášku
  • 250 gramov uvarených kreviet so škrupinou
  • Malá hrsť plochej petržlenovej vňate nasekanej na servírovanie
  • Šafrán
  • Soľ
  • Nakrájané kolieska citróna

Postup prípravy

  1. Nechajme lúhovať šafrán vo vývare, pokiaľ nepripravíte paellu.
  2. V panvici na paellu rozhorúčime 1 polievkovú lyžicu oleja a vložíme chorizo nakrájané nahrubo.
  3. Smažíme približne 3 minúty do chrumkava.
  4. Vyberieme chorizo a olej ponecháme na panvici.
  5. Reklama
  6. Pridáme pokrájané kuracie mäso a smažíme pokiaľ nebude dozlatista prepečené.
  7. Mäsko vyberieme, do panvice pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno pokrájaný cesnak a opekáme za stáleho miešania až do sklovita.
  8. Primiešame korenie a červenú papriku so zvyšnou lyžicou oleja a za stáleho miešania opekáme cca 1 minútu.
  9. Rýchlo vmiešame ryžu, aby bola obalená v oleji a potom ju zalejeme vývarom so šafránom spolu so 450 mililitrov vriacej vody.
  10. Do panvice vrátime opečené kuracie kúsky a pridáme pokrájané paradajky.
  11. Panvicu prikryjeme a na miernom ohni za občasného miešania varíme 10 minút.
  12. Mrazený hrášok, krevety a chorizo naukladáme navrch, prikryjeme a necháme variť ďalších 5- 10 minút, pokiaľ nie je ryža uvarená.
  13. Nakoniec stiahneme panvicu z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút odpočívať.
  14. Niekoľkokrát premiešame, aby sa ingrediencie spojili, osolíme podľa chuti a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
  15. Servírujeme s citrónom pokrájaným na mesiačiky a pokvapkáme olivovým olejom.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023