Paella je typické španielske jedlo z ryže, ktoré sa podobá na rizoto. Toto jedlo pochádza zo španielskeho mesta Valencia. Väčšina ľudí pokladá paellu za španielske národné jedlo, ale nie je to tak. Španieli ju skôr uznávajú ako regionálny pokrm, ktorý sa vyskytuje hlavne v spomínanej oblasti mesta Valencia. Obyvatelia tohto mesta ju považujú za jeden zo svojich symbolov. My si teraz ukážeme ako obľúbenú paellu pripraviť.

Ingrediencie

  • 500 mililitrov zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 450 mililitrov vody
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 125 gramov chorizo
  • 500 gramov vykostených kuracích pŕs alebo stehien bez kože (alebo mix)
  • 1x väčšia cibuľa
  • 3x strúčiky cesnaku 
  • 1x červená paprika
  • 2x čili papričky
  • 250 gramov španielskej ryže paella
  • 4x stredné paradajky
  • 75 gramov mrazeného hrášku
  • 250 gramov uvarených kreviet so škrupinou
  • Malá hrsť plochej petržlenovej vňate nasekanej na servírovanie
  • Šafrán
  • Soľ
  • Nakrájané kolieska citróna

Postup prípravy

  1. Nechajme lúhovať šafrán vo vývare, pokiaľ nepripravíte paellu.
  2. V panvici na paellu rozhorúčime 1 polievkovú lyžicu oleja a vložíme chorizo nakrájané nahrubo.
  3. Smažíme približne 3 minúty do chrumkava.
  4. Vyberieme chorizo a olej ponecháme na panvici.
  5. Pridáme pokrájané kuracie mäso a smažíme pokiaľ nebude dozlatista prepečené.
  6. Mäsko vyberieme, do panvice pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno pokrájaný cesnak a opekáme za stáleho miešania až do sklovita.
  7. Primiešame korenie a červenú papriku so zvyšnou lyžicou oleja a za stáleho miešania opekáme cca 1 minútu. 
  8. Rýchlo vmiešame ryžu, aby bola obalená v oleji a potom ju zalejeme vývarom so šafránom spolu so 450 mililitrov vriacej vody.
  9. Do panvice vrátime opečené kuracie kúsky a pridáme pokrájané paradajky.
  10. Panvicu prikryjeme a na miernom ohni za občasného miešania varíme 10 minút.
  11. Mrazený hrášok, krevety a chorizo naukladáme navrch, prikryjeme a necháme variť ďalších 5- 10 minút, pokiaľ nie je ryža uvarená. 
  12. Nakoniec stiahneme panvicu z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút odpočívať.
  13. Niekoľkokrát premiešame, aby sa ingrediencie spojili, osolíme podľa chuti a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
  14. Servírujeme s citrónom pokrájaným na mesiačiky a pokvapkáme olivovým olejom.