...

Tento jednoduchý francúzsky recept na makrónky vám umožní pripraviť dávku tých najjemnejších a najchutnejších sušienok, ktoré sa budú rozplývať na jazyku.

Ingrediencie

Makrónky 

  • 100 g vaječných bielkov izbovej teploty odstáte aspoň 1 deň  
  • 140 g mandľovej múky 
  • 90 g kryštálového cukru 
  • 130 g práškového cukru 
  • 1 ČL vanilky  

Maslový krém 

  • 226 g 1 šálka zmäknutého nesoleného masla  
  • 5 vaječných žĺtkov 
  • 100 g kryštálového cukru 
  • 1 ČL vanilky 
  • 30 ml vody 
  • 1 štipka soli 

Postup prípravy

  1. Do misky si preosejeme práškový cukor a mandľovú múku. Odložíme bokom. 
  2. V druhej miske vyšľaháme bielka izbovej teploty, ktoré sme mali v tej istej miske prikryté potravinovou fóliou aspoň 1 deň do nie príliš tuhého snehu. Postupne zašľahávame kryštálový cukor. Pridáme vanilku a ak chceme makrónky farebné pridáme aj farbivo a šľaháme, kým sa nebudú tvoriť dlhé, lesklé vrcholy.  
  3. Ručne postupne primiešavame suché preosiate ingrediencie a jemne premiešame. Výsledná zmes má vyzerať ako tečúca láva, ktorá drží svoj tvar aspoň 20 sekúnd.  
  4. Plech vystelieme silikónovou podložkou na makrónky a pomocou cukrárenského vrecka s hladkou špičkou robíme približne 3 centimetrové kopčeky. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o stôl, aby sa z makróniek uvoľnili všetky bublinky. Necháme odležať aspoň 40 minút, kým sa vrch makróniek nelepí pri dotyku prstom.  
  5. Pečieme pri 150 °C cca 15 minút. Správne upečená makrónka má mať akoby oddelenú nožičku a lesklý a hladký povrch. Pred vybratím z plechu necháme úplne vychladnúť. 
  6. V hrnci si zmiešame cukor a vodu, za stáleho miešania zahrievame na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zvýšime teplotu a privedieme do varu. Do kuchynského robota dáme žĺtky a šľaháme do zhustnutia a peny, potom postupne prilievame horúci sirup a pokračujeme v šľahaní, kým žĺtková zmes nevyhladne na izbovú teplotu.  
  7. Postupne pridávame maslo po menších kockách a každú kocku poriadne zašľaháme. Pridáme vanilku a soľ a šľaháme, kým nebude krém hladký( cca 5 – 6 minút). V prípade potreby môžeme pridať farbivo.  
  8. Na každú makrónku nanesieme plnku a prilepíme s druhou. Hotové makrónky môžeme nechať chvíľu odležať pred podávaním.