Skvelý taliansky recept na tekvicové rizoto, ktoré milujú hlavne deti. Vychutnajte si lahodnú chuť maslovej tekvice, ktorú dopĺňa cesnak, jarná cibuľka a parmezán.

Ingrediencie

  • 1 maslová tekvica  
  • 1 PL olivového oleja plus navyše na pokvapkanie tekvice 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 8 jarných cibuliek 
  • 25 g masla 
  • 200 g ryže na rizoto 
  • 2 ČL mletého kmínu 
  • 1 l horúceho zeleninového vývaru 
  • 50 g strúhaného parmezánu  
  • malá hrsť koriandra 

Postup prípravy

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C. Tekvicu si ošúpeme, vydlabeme a nakrájame na cca 1,5 cm pásiky. Pokrájané kúsky tekvice dáme na plech, pokvapkáme olejom a pečieme 30 minút.  
  2. Nožom alebo tĺčikom si roztlačíme cesnak, pokrájame si jarnú cibuľku a osmažíme si ich na 1 PL oleja s maslom na miernom ohni. Keď je cibuľka mäkká, pridáme ryžu, rascu a poriadne premiešame, aby sa obalila v maslovej zmesi cca 1 minútu. Prilejeme pol hrnčeka vývaru a občas premiešame, kým sa nevyparí vývar. Potom prilejeme znova vývar a pokračujeme, kým nespotrebujeme všetok vývar ( cca 20 minút). 
  3. Keď je ryža uvarená ( ak je suchá, pridáme trochu vývaru), jemne vmiešame strúhaný syr, nasekaný koriander a pečenú tekvicu.