5/5 - (12x hodnotené)

Tieto jednoduché koláčiky s džemom sa pripravujú hlavne počas vianočných sviatkov a pochádzajú z Poľska. Cesto je len z piatich ingrediencií: smotanový syr, maslo, práškový cukor, soľ a hladká múka.

Ingrediencie

  • 120 g smotanový syr ( prípadne mascarpone ) 
  • 115 g maslo 
  • 2 PL práškový cukor 
  • soľ 
  • 160 g hladká múka 
  • 1 PL voda 
  • 2 ČL kukuričný škrob 
  • malinový, marhuľový alebo slivkový džem (prípadne aj všetky) 
  • 1 vaječný bielok 

Postup prípravy

  1. V mise si na strednom stupni vyšľaháme smotanový syr úplne dohladka. Pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor a soľ a pokračujeme v šľahaní, kým zmes nie je svetlá a nadýchaná. Postupne pridáme múku a miešame vareškou, kým sa cesto nespojí. Misu prikryjeme potravinou fóliou a necháme odstáť asi hodinu. 
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Dosku si posypeme práškovým cukrom, cesto si vyvaľkáme na štvorec cca 30 x 30 cm a potom ho nakrájame na asi 5 cm štvorce. Ak sa cesto lepí, posypeme ho ďalším práškovým cukrom.  
  3. V menšej miske si rozmiešame vodu a kukuričný škrob do hladka a potom vmiešame džem. Do stredu každého štvorca dáme 1 malú lyžičku džemovej zmesi. Vaječný bielok nanesieme na 2 protiľahlé rohy každého štvorca a stlačíme ich k sebe, aby ste zlepili. Koláčiky môžeme tvarovať rôzne, napríklad do tvaru rožtekov, bochníčkov atď. Potom ich umiestnime na plech asi 2-3 cm od seba a dáme na 10 minút do chladu.  
  4. Pečieme 17 – 20 minút dozlatova. Po dopečení posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.