Ak si nemôžete dovoliť drahú husaciu pečeň foie gras, vyskúšajte tento jednoduchý, ale elegantný recept na paštétu s použitím lacnejších kačacích pečienok.
Ingrediencie
- 300 g kačacích pečení
- 1 šalotka alebo červená cibuľa
- 2 PL oleja ale najlepší je kačací tuk
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 ml brandy
- 20 ml smotany na šľahanie
- 50 g masla
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Tymián čerstvý alebo sušený
- Brusnicový džem
Postup
- Kačaciu pečeň si očistíme a nakrájame na plátky. Šalotku alebo cibuľu a cesnak si nasekáme nadrobno.
- V panvici si roztopíme kačací tuk a orestujeme cibuľku do sklovita na miernej teplote. Pridáme pečeň a zvýšime teplotu. Sprudka orestujeme cca 1- 2 minúty, kým sa pečeň nezatiahne. Potom znížime teplotu, pridáme cesnak, tymian a čierne korenie. Restujeme asi minútu, kým cesnak nezačne uvoľňovať vôňu.
- Pridáme brandy a varíme kým sa nevyparí celá tekutina. Odstavíme a necháme trochu odstáť.
- Keď sú pečienke ešte teplé, vložíme ich do mixéra spolu s maslom a rozmixujeme na jemnú konzistenciu. Pridáme smotanu a soľ a znova mixujeme. Nátierka bude mať jemnú krémovú konzistenciu.
- Podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme. Podávame s čerstvým chlebom a brusnicami.