Špargľová polievka – lahodná kombinácia chutí, ktorá oslní chuťové bunky.

Ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa 
  • 1 cibuľka feniklu 
  • 2-3 PL olivového oleja 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 250 g zemiakov 
  • 1,5 l vody alebo zeleninového vývaru  
  • ¼ ČL bieleho korenia 
  • soľ 
  • 4 hrnčeky nasekanej čerstvej špargle 
  • 2-4 PL čerstvého estragónu 
  • Hrsť bazalky 
  • ½ hrnčeka smotany na varenie ( prípadne na šľahanie ak chcete krémovejšiu chuť) 

Postup prípravy

  1. Do hrnca si dáme rozohriať olej na nízkej teplote, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a fenikel a restujeme cca 2 minúty. Potom zvýšime teplotu a restujeme do sklovita 5 – 6 minút. Pridáme cesnak a restujeme ešte 1 minútu, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Prilejeme vývar alebo vodu, soľ, korenie a nakrájané zemiaky. Privedieme do varu a prikryté dusíme 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú. 
  2. Pridáme špargľu a varíme 2-3 minúty, kým nebude žiarivo zelená. Odstránime z tepla a necháme trochu vychladnúť. 
  3. Ponorným mixérom polievku rozmixujeme do hladka, pridáme bylinky a opäť poriadne rozmixujeme.  
  4. Vrátime na sporák a jemne zohrejeme. Zašľaháme kyslú smotanu a podávame.