Karamelový cheesecake s pekanovými orechmi je dokonalým dezertom pre tých, ktorí milujú sladkosti a orechy. Tento cheesecake má krémovú a lahodnú karamelovú chuť s krehkými kúskami pekanových orechov. Recept zvyčajne zahŕňa zmes karamelizovaného cukru, kondenzovaného mlieka, smotany, smotanového syra a vajec, ktoré sa pečú na podklade z nasekaných pekanových orechov a sušienok. Tento dezert môže byť zdobený karamelovou polevou a ďalšími orechmi, aby sa dosiahla dokonalá chuť a textúra. Je to skvelá voľba pre špeciálne príležitosti alebo len ako dezert pre zábavu s priateľmi a rodinou.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na karamelový cheesecake
Korpus
- 200 g maslových sušienok
- 70 g zmäknutého masla
- 50 g hnedého cukru
Náplň
- 700 g smotanového syra
- 200 g hnedého cukru
- 3 vajcia
- 60 ml kyslej smotany
- 2 PL múky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Štipka soli
Pekanová poleva
- 60 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 1/2 ČL mletej škorice
- 60 ml smotany na šľahanie
- 200 g celých alebo nasekaných pekanových orechov
- Štipka morskej soli
Postup prípravy karamelového cheesecakeu
- Rúru si predhrejeme na 160 °C a tortovú formu vymažeme maslom alebo dno formy vystelieme papierom na pečenie.
- Do mixéra si dáme sušienky, cukor a maslo, pre zvýraznenie chuti môžeme aj hrsť pekanových orechov. Rozmixujeme a vzniknutú zmes pripomínajúcu mokrý piesok natlačíme na dno a boky pripravenej formy.
- V mise si vymiešame smotanový syr s hnedým cukrom. Postupne pridávame vajcia, kyslú smotanu, múku, vanilku a soľ a vyšľaháme. Zmes nalejeme do formy na natlačené sušienky. Spodok formy obalíme v niekoľkých vrstvách alobalom a umiestnime na plech na pečenie a nalejeme doň dostatok vriacej vody, aby pokryla polovicu formy. Pečieme, kým stred cheesecakeu sa len mierne chveje, asi 55 minút. Vypneme rúru, otvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť v rúre asi 1 hodinu. Potom odstránime alobal a cheesecake chladíme v chladničke najmenej 5 hodín, ideálne cez noc.
- Na nelepivej panvici si pri nízkej teplote rozpustíme maslo s hnedým cukrom, kým nezačne bubať (teplota musí byť čo najnižšia, aby maslo nezhorelo). Primiešame škoricu, smotanu, pekanové orechy a soľ a poriadne premiešame. Potom odstránime z tepla a necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote.
- Ochladnutú pekanovú zmes nalejeme na vrch vychladnutého cheesecaku a podávame.