Reklama
Dezerty

Karamelový cheesecake s pekanovými orechmi – fantastický recept

Reklama

Karamelový cheesecake s pekanovými orechmi je dokonalým dezertom pre tých, ktorí milujú sladkosti a orechy. Tento cheesecake má krémovú a lahodnú karamelovú chuť s krehkými kúskami pekanových orechov. Recept zvyčajne zahŕňa zmes karamelizovaného cukru, kondenzovaného mlieka, smotany, smotanového syra a vajec, ktoré sa pečú na podklade z nasekaných pekanových orechov a sušienok. Tento dezert môže byť zdobený karamelovou polevou a ďalšími orechmi, aby sa dosiahla dokonalá chuť a textúra. Je to skvelá voľba pre špeciálne príležitosti alebo len ako dezert pre zábavu s priateľmi a rodinou.

Ingrediencie

Korpus

  • 200 g maslových sušienok
  • 70 g zmäknutého masla
  • 50 g hnedého cukru

Náplň 

  • 700 g smotanového syra
  • 200 g hnedého cukru
  • 3 vajcia
  • 60 ml kyslej smotany
  • 2 PL múky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Štipka soli

Pekanová poleva 

  • 60 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 200 g celých alebo nasekaných pekanových orechov
  • Štipka morskej soli

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 160 °C a tortovú formu vymažeme maslom alebo dno formy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Do mixéra si dáme sušienky, cukor a maslo, pre zvýraznenie chuti môžeme aj hrsť pekanových orechov. Rozmixujeme a vzniknutú zmes pripomínajúcu mokrý piesok natlačíme na dno a boky pripravenej formy.
  3. V mise si vymiešame smotanový syr s hnedým cukrom. Postupne pridávame vajcia, kyslú smotanu, múku, vanilku a soľ a vyšľaháme. Zmes nalejeme do formy na natlačené sušienky. Spodok formy obalíme v niekoľkých vrstvách alobalom a umiestnime na plech na pečenie a nalejeme doň dostatok vriacej vody, aby pokryla polovicu formy. Pečieme, kým stred cheesecakeu sa len mierne chveje, asi 55 minút. Vypneme rúru, otvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť v rúre asi 1 hodinu. Potom odstránime alobal a cheesecake chladíme v chladničke najmenej 5 hodín, ideálne cez noc.
  4. Na nelepivej panvici si pri nízkej teplote rozpustíme maslo s hnedým cukrom, kým nezačne bubať (teplota musí byť čo najnižšia, aby maslo nezhorelo). Primiešame škoricu, smotanu, pekanové orechy a soľ a poriadne premiešame. Potom odstránime z tepla a necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote.
  5. Ochladnutú pekanovú zmes nalejeme na vrch vychladnutého cheesecaku a podávame.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama