Preskočiť na obsah

Karfiolová polievka

Karfiolová polievka je nielen chutná, ale aj zdravá voľba pre tých, ktorí hľadajú ľahké a výživné jedlo. Táto krémová polievka plná vitamínov a minerálov je ideálna na zahriatie počas chladných dní alebo ako ľahký obed či večera. Jej jednoduchá príprava a jemná chuť z nej robia obľúbený pokrm v mnohých slovenských domácnostiach.

Ingrediencie

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Príprava zeleniny: Karfiol rozoberte na ružičky a dôkladne umyte. Mrkvu a zemiak ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno a cesnak pretlačte.
  2. Smaženie cibule a cesnaku: V hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a smažte ju do sklovita. Potom pridajte cesnak a krátko osmažte, aby uvoľnil arómu.
  3. Pridanie zeleniny: Do hrnca pridajte karfiol, mrkvu a zemiak. Všetko premiešajte a nechajte 5 minút podusiť.
  4. Zalejte vývarom: Zeleninu zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou tak, aby bola úplne ponorená. Pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti.
  5. Varenie: Priveďte polievku k varu, potom znížte teplotu a varte približne 20 minút, kým je zelenina mäkká.
  6. Mixovanie: Odstavte hrniec z ohňa a pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte do hladka.
  7. Pridanie smotany (voliteľné): Ak chcete krémovejšiu polievku, pridajte smotanu a dobre premiešajte. Krátko ju ešte zohrejte, ale už nevarte.
  8. Servírovanie: Polievku nalejte do misiek a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvým pečivom alebo krutónmi.

Karfiolová polievka otázky a odpovede

Môžem smotanu nahradiť inou ingredienciou alebo ju vynechať?

Áno, smotanu môžete vynechať pre ľahšiu verziu polievky alebo ju nahradiť rastlinnou smotanou, ak preferujete vegánsku alternatívu. Kokosové mlieko môže tiež pridať zaujímavú chuť.

Je možné použiť mrazený karfiol namiesto čerstvého?

Áno, mrazený karfiol je vhodnou alternatívou. Môže dokonca skrátiť čas prípravy, pretože je už očistený a rozdelený na ružičky.

Ako dlho môžem polievku skladovať v chladničke?

Polievku môžete uchovávať v chladničke v uzavretej nádobe 2 až 3 dni. Pred podávaním ju dôkladne zohrejte.

Môžem polievku zamraziť na neskoršie použitie?

Áno, polievku môžete zamraziť bez pridania smotany. Pri ohrievaní po rozmrazení pridajte smotanu, aby sa zachovala jej krémová konzistencia.

Aké koreniny môžem pridať pre výraznejšiu chuť?

Môžete pridať kari korenie, rímsku rascu alebo štipku kurkumy pre exotickejší nádych. Čerstvý tymián alebo rozmarín tiež dobre doplnia chuť karfiolu.

Môžem pridať do polievky iné druhy zeleniny?

Určite! Pridanie póru, paštrnáku alebo zeleru môže obohatiť chuť polievky. Buďte kreatívni a prispôsobte recept svojim preferenciám.

Ďalšie inšpirácie