Kategória: Grécka kuchyňa

Vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom – originálny recept

Vrstvy pečeného baklažánu, zemiakov a cukety s chutnou objemnou paradajkovo-šošovicovou omáčkou a preliate krémovou bešamelovou omáčkou. Vyskúšajte tento jednoduchý a chutný recept na vegetariánsku Moussaku s cuketou. Ingrediencie 2 stredné baklažány   Soľ  3 zemiaky  2 veľké cukety  olivový olej   Bešamel  ⅓ hrnčeka + 2 polievkové lyžice olivový olej  ⅔ hrnčeka hladkej múky  ½…

Read More

Gratinované zemiaky s feta syrom – originálny grécky recept

Predstavte si lahodné vrstvy tej najkrémovejšej omáčky na báze bešamelu, sladkej karamelizovanej cibuľky, pikantného a slaného syra feta a jemných zemiakov, doplnených chrumkavou slaninou a parmezánom. Ingrediencie 1,5 kg zemiakov  2 strúčiky cesnaku   2 červené cibule  štipka oregana  1 PL medu  2 PL masla  2 PL múky  1 šálka zeleninového vývaru  1 šálka…

Read More

Tradičné grécke zelené fazuľky – overený recept na Fasolakia giahni

Výdatné, zdravé a plné sviežich a žiarivých farieb a chutí. Tento tradičný grécky recept na zelené fazuľky Fasolakia giahni vás určite ohromí. Ingrediencie 1250 g zelenej fazule  3/4 šálky olivového oleja  1 a 1/2 cibule  1 strúčik cesnaku  750 g zrelých paradajok  štipka cukru  2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate  soľ   čierne mleté ​​​​korenie  Postup…

Read More

Vynikajúci grécky šošovicový šalát s feta syrom – originálny recept

Lahodný a zdravý šošovicový šalát na grécky spôsob so syrom feta a čerstvou zeleninou. Tento jednoduchý recept na fakles salata, ktorý hýri sviežimi a žiarivými farbami a príchuťami, či už sa konzumuje ako desiata, príloha alebo ľahké vegetariánske jedlo si určite zamilujete. Ingrediencie 400 g hnedej šošovice  1 bobkový list  2–3 papriky (červená, oranžová,…

Read More

Výborná grécka cícerová polievka – jednoduchý a rýchly recept

Tento výdatný, jednoduchý a mimoriadne upokojujúci recept na grécku cícerovú polievku revithia je bezpochyby dokonalým jedlom na chladné zimné dni. Ingrediencie 500 g cíceru  1 veľká červená cibuľa  1/2 šálky olivového oleja  1 bobkový list  2 ČL sušeného oregana   soľ   čierne mleté ​​​​korenie  šťava z 1-2 citrónov  2 PL múky  Postup prípravy Cícer…

Read More

Tradičná grécka fazuľová polievka Fasolada – overený recept

Grécka fazuľová polievka je veľmi výživná a sýta. Fazuľa je bohatá na vlákninu, ktorá v kombinácii s vodou alebo tekutinou spôsobí, že sa budete dlhšie cítiť sýti. Fasolada je polievka s vysokým obsahom bielkovín, železa a vitamínu B. Ingrediencie 500 g suchej bielej fazule   3-4 mrkvy  1 veľkú bielu cibuľu   3 stonky zeleru  130 ml…

Read More

Grécke pečené mäsové guľky v paradajkovej omáčke – overený recept na Soutzoukakia

Tradične sa soutzoukakia vyrába z mletého hovädzieho mäsa . Ak chcete, aby boli na zdravšej strane, môžete použiť chudé/nízkotučné hovädzie mäso. Ak chcete, môžete použiť aj kombináciu mletého hovädzieho a bravčového mäsa. Ingrediencie Na mäsové guľky 800 g mletého hovädzieho mäsa   4 strúčiky cesnaku  2 vajcia  2 ČL mletého kmínu   1/2 ČL škorice …

Read More

Grécka šošovicová polievka – chutný recept na tradičnú polievku Fakes soupa

Grécka šošovicová polievka alebo Fakes soupa je jedným z najobľúbenejších zimných gréckych jedál a má na to dobrý dôvod. Toto tradičné grécke jedlo s vysokou nutričnou hodnotou, jednoduchou prípravou a vynikajúcou chuťou je najlepším spôsobom, ako podporiť zdravšie stravovacie návyky pre vás a vašu rodinu. Ingrediencie 500 g hnedej šošovice   5 šálok vody …

Read More

Magiritsa – tradičný recept na grécku veľkonočnú polievku s jahňacích drobov

Tento tradičný pokrm je pripravovaný a podávaný takmer v každej domácnosti v Grécku na Bielu sobotu, zatiaľ čo hlavným veľkonočným jedlom podávaným na Veľkonočnú nedeľu je pečené jahňacinka. Autentická receptúra ​​magiritsa je navrhnutá tak, aby zužitkovala zvyšné časti jahňacieho mäsa, aby nič nevyšlo nazmar. Ingrediencie 1 kg jahňacích drobov (srdce, pečeň, pľúca a…

Read More

Marinované grécke jahňacie kotlety s pečenými zemiakmi – recept na paidakia

Tradične grécke jahňacie kotlety sú marinované v olivovom oleji, horčici, čerstvom tymiane, cesnaku, citrónovej kôre a korení. Dochutíme soľou a čerstvým mletým korením a na záver dochutíme citrónom a sušeným gréckym oreganom. Ingrediencie Na marinádu  8 jahňacích kotliet   1/3 šálky olivového oleja  1 strúčik cesnaku  1 a 1/2 PL horčice  1 PL nasekaného…

Read More