Kategória: Maďarská kuchyňa

Najlepšia starkina plnená paprika – originálny maďarský recept

Lahodná plnená paprika s mletým mäsom je najlepšia s knedľou, ale podľa chuti môžete ako prílohu použiť aj zemiaky alebo chlieb. Tento pokrm sa väčšinou pripravuje v lete, ale vychutnaj si ho v podstate môžete kedykoľvek. Plný hrniec plnenej papriky väčšinou vydrží aj niekoľko dní. Ingrediencie Plnená paprika 500 g mletého bravčového mäsa  …

Read More

Jednoduchá dobošová torta – najlepší recept

Dobošová torta je maďarský piškótový koláč potiahnutý čokoládovým maslovým krémom a poliaty karamelom. Vrstvené pečivo je pomenované po svojom vynálezcovi, maďarskom šéfkuchárovi Józsefovi C. Dobošovi, majiteľovi lahôdok v Budapešti. Ingrediencie Na korpus  1 šálka nesoleného masla izbovej teploty  1 šálka cukru  4 veľké vajcia   1 a 1/2 šálky hladkej múky  1 ČL vanilkového…

Read More

Pravé maďarské šomloi halušky – kompletný recept

Tento klasický maďarský dezert je v skutočnosti maličký koláčik vyrobený z niekoľkých vrstiev piškótového a pudingového krému, posiaty hrozienkami namočenými v rume alebo sladkom tokajskom víne. Vrch koláčika sa zvyčajne zdobí šľahačkou. Ingrediencie Na obyčajnú piškótu  3 vajcia  3 PL práškového cukru  3 PL hladkej múky  1 ČL prášku do pečiva  Na kakaové…

Read More

Originálny nadýchaný langoš – najlepší recept

Langoš je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, kečupom alebo kyslou smotanou a posypané lahodným syrom. Ingrediencie 500 g hladkej múky  1 dl mlieka  220 ml vody  20 g čerstvého droždia  1 lyžička cukru  9 g soli  5 dl slnečnicového oleja  Postup prípravy Droždie zmiešame s…

Read More

Studená čerešňová polievka – originálny maďarský recept

Toto maďarské jedlo je dezert prezlečený za polievku. Ideálny pokrm počas teplých letných dní, v ktorom objavíte nové a lahodné chute. Ingrediencie 500 g čerešní  8 dl vody  5 PL cukru  5 klinčekov  1 tyčinka škorice   Šťava a kôra z 0,5 citróna  5 listov citrónovej trávy  2 ČL vanilkového cukru  štipka soli  1/2…

Read More

Maďarský hovädzí perkelt s haluškami- overený recept

Perkelt je jedno z najznámejších maďarských jedál. Ak ste milovníkom kuracieho perkeltu, tak pri hovädzom sa budete zalizovať ešte niekoľko dní. Ingrediencie 4 plátky nahrubo nakrájanej slaniny 1 veľká žltá cibuľa 1 zelenú papriku 2 strúčiky cesnaku 1 veľká paradajka 650 g hovädzieho mäsa 4 PL kvalitnej sladkej maďarskej papriky 1 a 1/2…

Read More

Maďarská plnená kapusta – originálny recept

Plnená kapusta je typickým jedlom, z ktorého má každý svoj osvedčený recept a každý ho pripravuje trochu inak. existuje veľa verzií a všetky sú dobré. Vyskúšajte si s nami práve tento. Ingrediencie 1/4 šálky ryže 500 g mletého bravčového mäsa  250 g mletého hovädzieho mäsa  2 strúčiky cesnaku  2 stredné cibule  1 veľké…

Read More

Hortobádske palacinky – recept na pravé maďarské mäsové palacinky

Hortobágyi húsos palacsinta alebo tiež Hortobádske palacinky sa tradične pripravujú zo zvyškov duseného mäsa, no azda ešte chutnejšie sú z čerstvého mletého mäsa. Ingrediencie 150 g múky  4 dl mlieka  1 dl kyslej smotany  2 vetvičky petržlenu  400 g bravčové/teľacie stehno/kuracie prsia  1 stredná cibuľa  1 zelená paprika  1 paradajka  2 PL oleja …

Read More

Jednoduché halászlé – recept na rybaciu polievku

Halászlé sú rybacia polievka obľúbená nielen v Maďarsku ale aj u nás na Slovensku. Varí sa z rôznych rýb, ale najčastejšie zo sumca, kapra alebo šťuky spolu so zeleninou. Najčastejšie sa podáva s bielym pečivom. Ingrediencie 1 -2 ks ostriež, kapor alebo šťuka (filet, kosti a hlava)  60 ml olivového oleja  2 cibule  1…

Read More

Tradičný a poctivý segedínsky guláš – fantastický maďarský recept

Historici tvrdia, že guláš sa zrodil vo Viedni a jeho pôvodný názov bol Székely-gulyás, ktorý sa v tomto období najmä ústnym podaním zmenil na segedínsky guláš. Ochutnajte aj vy tento fantastický pokrm, ktorý je veľmi obľúbený hlavne v maďarskej kuchyni, ale vo veľkom sa pripravuje aj na Slovensku a v Českej republike. Ingrediencie…

Read More