Kedgeree je jedlo pozostávajúce z varenej ryby, varenej ryže, petržlenu, vajca na tvrdo, kari, masla alebo smotany. Vzniklo medzi britskými koloniálnymi obyvateľmi v Indii, a preto sa do Spojeného kráľovstva dostalo ako obľúbené anglické raňajky vo viktoriánskych časoch, ktoré boli súčasťou vtedy módnej anglo-indickej kuchyne.
Ingrediencie
- 475g filé z údenej tresky
- 2 bobkové listy
- 200 g ryže basmati
- 4 vajcia
- 100 g mrazeného hrášku
- 40 g masla
- 1 lPL slnečnicového oleja
- 1 cibuľu
- 1 vrchovatá PL kari
- 3 PL smotany na šľahanie
- 3 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Šťava z ½ citróna
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Do väčšej panvice vložíme tresku kožou nahor a zalejeme ju 500 ml vody. Pridáme bobkové listy a privedieme do varu. Rybu varíme 8–10 minút, kým nie je hotová. Necháme odkvapkať v cedníku umiestnenom nad miskou, odložíme si vodu, v ktorej sme varili tresku a vyhodíme z nej bobkové listy.
- Vývar prelejeme do hrnca a pridáme ryžu. Prikryjeme a privedieme do varu. Znížime teplotu a ryžu 10 minút veľmi jemne podusíme. Potom vypneme oheň a necháme ryžu prikrytú ešte 3-5 minút alebo pokiaľ ryža neabsorbuje všetok vývar.
- Kým sa ryža varí, v hrnci privedieme do varu trochu vody. Pridáme vajcia a varíme 8 minút. Scedíme ich v sitku pod tečúcou studenou vodou a keď vychladnú, opatrne ich ošúpeme a odložíme. Hrášok, uvaríme v malom hrnci s vriacou vodou a scedíme.
- Vo veľkej panvici rozpustíme maslo s olejom a na miernom ohni za občasného miešania opekáme cibuľku 5 minút, kým nebude mäkká. Pridáme kari a za stáleho miešania varíme ďalšie 3 minúty. Uvarenú ryžu vložíme do panvice a primiešame do cibule. Pridáme hrášok, smotanu, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie.
- Rybu nakrájame na hrubé kúsky a pridáme ich na panvicu. Jemne vmiešame citrónovú šťavu a varíme 1-2 minúty. Vajcia nakrájame na štvrtiny a položíme ich na ryžu. Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 2–3 minúty, alebo kým sa vajcia nezohrejú, a potom podávame.