Preskočiť na obsah

Kedgeree

    Kedgeree - rýchly anglický recept na údenú tresku s ryžou a vajíčkom

    Kedgeree je jedlo pozostávajúce z varenej ryby, varenej ryže, petržlenu, vajca na tvrdo, kari, masla alebo smotany. Vzniklo medzi britskými koloniálnymi obyvateľmi v Indii, a preto sa do Spojeného kráľovstva dostalo ako obľúbené anglické raňajky vo viktoriánskych časoch, ktoré boli súčasťou vtedy módnej anglo-indickej kuchyne.

    Ingrediencie

    • 475g filé z údenej tresky 
    • 2 bobkové listy 
    • 200 g ryže basmati  
    • 4 vajcia  
    • 100 g mrazeného hrášku 
    • 40 g masla 
    • 1 lPL slnečnicového oleja 
    • 1 cibuľu  
    • 1 vrchovatá PL kari 
    • 3 PL smotany na šľahanie 
    • 3 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate 
    • Šťava z ½ citróna 
    • čerstvo mleté ​​čierne korenie 

    Postup

    1. Do väčšej panvice vložíme tresku kožou nahor a zalejeme ju  500 ml vody. Pridáme bobkové listy a privedieme do varu. Rybu varíme  8–10 minút, kým nie je hotová.  Necháme odkvapkať v cedníku umiestnenom nad miskou, odložíme si vodu, v ktorej sme varili tresku a vyhodíme z nej bobkové listy. 
    2. Vývar prelejeme do hrnca a pridáme ryžu. Prikryjeme a privedieme do varu. Znížime teplotu a ryžu 10 minút veľmi jemne podusíme. Potom vypneme oheň a necháme ryžu prikrytú ešte 3-5 minút alebo pokiaľ ryža neabsorbuje všetok vývar. 
    3. Kým sa ryža varí, v hrnci privedieme do varu trochu vody. Pridáme vajcia a varíme 8 minút. Scedíme ich v sitku pod tečúcou studenou vodou a keď vychladnú, opatrne ich ošúpeme a odložíme. Hrášok, uvaríme v malom hrnci s vriacou vodou a scedíme. 
    4. Vo veľkej panvici rozpustíme maslo s olejom a na miernom ohni za občasného miešania opekáme cibuľku 5 minút, kým nebude mäkká. Pridáme kari a za stáleho miešania varíme ďalšie 3 minúty. Uvarenú ryžu vložíme do panvice a primiešame do cibule. Pridáme hrášok, smotanu, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie. 
    5. Rybu nakrájame na hrubé kúsky a pridáme ich na panvicu. Jemne vmiešame citrónovú šťavu a varíme 1-2 minúty. Vajcia nakrájame na štvrtiny a položíme ich na ryžu. Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 2–3 minúty, alebo kým sa vajcia nezohrejú, a potom podávame. 
    Ďalšie inšpirácie