Preskočiť na obsah

Kelové pesto, rýchly a zdravý recept

Kelové pesto je zdravá a chutná alternatíva klasického pesta, ktorá využíva listy kelu na vytvorenie aromatickej a výživnej omáčky. Toto pesto je plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú prítomné v kelových listoch. Jeho jedinečná zelená farba a bohatá chuť robia z kelového pesta skvelý spôsob, ako pridať výživné látky do jedla. Môže sa použiť ako prísada do cestovín, na pečivo, do polievok alebo ako dip pre zeleninu. Kelové pesto je skvelým spôsobom, ako si vychutnať výhody kelu a pridať do svojej stravy viac zeleniny.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na kelové pesto

  • 120 g tekvicových semienok 
  • 1 malý strúčik cesnaku 
  • 30 g strúhaného parmezánu 
  • ¼ ČL morskej soli 
  • ​Čierne mleté korenie 
  • 250 g nasekaného kučeravého kelu 
  • 2 PL citrónovej šťavy 
  • 120 ml olivového oleja 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy kelového pesta

  1. Do mixéra dáme tekvicové semienka s cesnakom a rozmixujeme. Potom pridáme parmezán, soľ, korenie a znova rozmixujeme.  
  2. Potom pridáme kel a citrónovú šťavu a rozmixujeme do hladka. Znížime rýchlosť a za stáleho mixovania prilievame olej, kým sa zmes nespojí.
  3. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.  
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o kelovom peste

Čo je kelové pesto?

Kelové pesto je omáčka vyrobená z kelových listov, olivového oleja, orechov, cesnaku, syra a ďalších prísad. Kelové listy sa mixujú spolu s ostatnými ingredienciami, aby vytvorili hladkú a aromatickú omáčku.

Ako sa líši kelové pesto od klasického pesta?

Hlavným rozdielom medzi kelovým pestom a klasickým pestom je použitie kelu namiesto bazalky. Klasické pesto sa pripravuje s bazalkovými listami, olivovým olejom, cesnakom, orieškami a parmezánom. Kelové pesto sa zameriava na využitie kelových listov a pridáva doň syr a ďalšie prísady podľa chuti.

Aké sú výhody konzumácie kelového pesta?

Konzumácia kelového pesta prináša výhody zeleniny do jedla. Kel je bohatý na vitamíny (C, K, A), minerály (vápnik, železo), antioxidanty a vlákninu. Taktiež obsahuje látky s protirakovinovými vlastnosťami a podporuje zdravie srdca.

Ako sa používa kelové pesto v kuchyni?

Kelové pesto je vynikajúce ako prísada do cestovín, polievok, pečiva a zeleninových jedál. Môžete ho použiť ako nátierku na chlieb, pridať do sendvičov alebo použiť ako dip pre surovú zeleninu. Je tiež skvelé ako prísada do marinád alebo dressingov na šaláty.

Ako dlho vydrží kelové pesto?

Kelové pesto môže byť skladované v chladničke v dobre uzavretom kontajneri. Vo všeobecnosti, kelové pesto vydrží v chladničke približne 5-7 dní. Ak chcete predĺžiť jeho trvanlivosť, môžete ho dať zamraziť do mrazničky.

Môžem použiť iné druhy kelu na prípravu kelového pesta?

Áno, môžete experimentovať s rôznymi druhmi kelu, ako je kel šťaveľovitý (kale kale), kel kelvináč (cavolo nero) alebo kel petržlenový (curly kale). Rôzne druhy kelu majú mierne odlišnú chuť a textúru.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content