Kelové pesto je zdravá a chutná alternatíva klasického pesta, ktorá využíva listy kelu na vytvorenie aromatickej a výživnej omáčky. Toto pesto je plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú prítomné v kelových listoch. Jeho jedinečná zelená farba a bohatá chuť robia z kelového pesta skvelý spôsob, ako pridať výživné látky do jedla. Môže sa použiť ako prísada do cestovín, na pečivo, do polievok alebo ako dip pre zeleninu. Kelové pesto je skvelým spôsobom, ako si vychutnať výhody kelu a pridať do svojej stravy viac zeleniny.
Kelové pesto je omáčka vyrobená z kelových listov, olivového oleja, orechov, cesnaku, syra a ďalších prísad. Kelové listy sa mixujú spolu s ostatnými ingredienciami, aby vytvorili hladkú a aromatickú omáčku.
Hlavným rozdielom medzi kelovým pestom a klasickým pestom je použitie kelu namiesto bazalky. Klasické pesto sa pripravuje s bazalkovými listami, olivovým olejom, cesnakom, orieškami a parmezánom. Kelové pesto sa zameriava na využitie kelových listov a pridáva doň syr a ďalšie prísady podľa chuti.
Konzumácia kelového pesta prináša výhody zeleniny do jedla. Kel je bohatý na vitamíny (C, K, A), minerály (vápnik, železo), antioxidanty a vlákninu. Taktiež obsahuje látky s protirakovinovými vlastnosťami a podporuje zdravie srdca.
Kelové pesto je vynikajúce ako prísada do cestovín, polievok, pečiva a zeleninových jedál. Môžete ho použiť ako nátierku na chlieb, pridať do sendvičov alebo použiť ako dip pre surovú zeleninu. Je tiež skvelé ako prísada do marinád alebo dressingov na šaláty.
Kelové pesto môže byť skladované v chladničke v dobre uzavretom kontajneri. Vo všeobecnosti, kelové pesto vydrží v chladničke približne 5-7 dní. Ak chcete predĺžiť jeho trvanlivosť, môžete ho dať zamraziť do mrazničky.
Áno, môžete experimentovať s rôznymi druhmi kelu, ako je kel šťaveľovitý (kale kale), kel kelvináč (cavolo nero) alebo kel petržlenový (curly kale). Rôzne druhy kelu majú mierne odlišnú chuť a textúru.
Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…
Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…
Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…
Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…
Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…
Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…