Reklama
Zdravé recepty

Kelové pesto – rýchly a zdravý recept

Reklama

Kelové pesto je zdravá a chutná alternatíva klasického pesta, ktorá využíva listy kelu na vytvorenie aromatickej a výživnej omáčky. Toto pesto je plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú prítomné v kelových listoch. Jeho jedinečná zelená farba a bohatá chuť robia z kelového pesta skvelý spôsob, ako pridať výživné látky do jedla. Môže sa použiť ako prísada do cestovín, na pečivo, do polievok alebo ako dip pre zeleninu. Kelové pesto je skvelým spôsobom, ako si vychutnať výhody kelu a pridať do svojej stravy viac zeleniny.

Ingrediencie

  • 120 g tekvicových semienok
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • ¼ ČL morskej soli
  • ​Čierne mleté korenie
  • 250 g nasekaného kučeravého kelu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 120 ml olivového oleja

Postup prípravy

  1. Do mixéra dáme tekvicové semienka s cesnakom a rozmixujeme. Potom pridáme parmezán, soľ, korenie a znova rozmixujeme.
  2. Potom pridáme kel a citrónovú šťavu a rozmixujeme do hladka. Znížime rýchlosť a za stáleho mixovania prilievame olej, kým sa zmes nespojí.
  3. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.

Najčastejšie otázky

Čo je kelové pesto?

Kelové pesto je omáčka vyrobená z kelových listov, olivového oleja, orechov, cesnaku, syra a ďalších prísad. Kelové listy sa mixujú spolu s ostatnými ingredienciami, aby vytvorili hladkú a aromatickú omáčku.

Ako sa líši kelové pesto od klasického pesta?

Hlavným rozdielom medzi kelovým pestom a klasickým pestom je použitie kelu namiesto bazalky. Klasické pesto sa pripravuje s bazalkovými listami, olivovým olejom, cesnakom, orieškami a parmezánom. Kelové pesto sa zameriava na využitie kelových listov a pridáva doň syr a ďalšie prísady podľa chuti.

Aké sú výhody konzumácie kelového pesta?

Konzumácia kelového pesta prináša výhody zeleniny do jedla. Kel je bohatý na vitamíny (C, K, A), minerály (vápnik, železo), antioxidanty a vlákninu. Taktiež obsahuje látky s protirakovinovými vlastnosťami a podporuje zdravie srdca.

Ako sa používa kelové pesto v kuchyni?

Kelové pesto je vynikajúce ako prísada do cestovín, polievok, pečiva a zeleninových jedál. Môžete ho použiť ako nátierku na chlieb, pridať do sendvičov alebo použiť ako dip pre surovú zeleninu. Je tiež skvelé ako prísada do marinád alebo dressingov na šaláty.

Ako dlho vydrží kelové pesto?

Kelové pesto môže byť skladované v chladničke v dobre uzavretom kontajneri. Vo všeobecnosti, kelové pesto vydrží v chladničke približne 5-7 dní. Ak chcete predĺžiť jeho trvanlivosť, môžete ho dať zamraziť do mrazničky.

Môžem použiť iné druhy kelu na prípravu kelového pesta?

Áno, môžete experimentovať s rôznymi druhmi kelu, ako je kel šťaveľovitý (kale kale), kel kelvináč (cavolo nero) alebo kel petržlenový (curly kale). Rôzne druhy kelu majú mierne odlišnú chuť a textúru.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama