Preskočiť na obsah

Kimchi, živý symbol kórejskej kuchyne, je nielen chutný, ale aj výživný doplnok stravy. Táto tradičná fermentovaná zelenina je oslavou chutí a kulinárskeho majstrovstva, odzrkadľujúceho bohatú kultúru, z ktorej pochádza. Jej príprava je umením, ktoré sa vyvíjalo storočia, a každý recept je ako odkaz predkov, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu.

V tomto konkrétnom recepte sme sa zamerali na klasickú pikantnú verziu kimchi, pripravovanú z čínskej kapusty, zahrňujúcu starostlivo vyvážené množstvo kórejskej červenej papriky (gochugaru), rybacej omáčky, cesnaku a ďalších prísad, ktoré dodávajú jedinečnú chuť. Každá z týchto surovín hrá kľúčovú úlohu v konečnom profile kimchi, od pikantnosti až po jemnú sladkosť a bohatú hĺbku umami chuti.

Fermentácia, kľúčový proces, ktorým kimchi získava svoje zdravotné prínosy a jedinečnú chuť, je taká jednoduchá, ako je sofistikovaná. Čerstvosť zeleniny, správne pomery korenín a čas sú základom, ktorý robí kimchi takým žiadaným. Postupné dozrievanie kimchi nie je len časom čakania, ale obdobím, kedy sa jednotlivé chutě a textúry transformujú, aby vytvorili harmóniu v každom sústé.

Výsledné kimchi je bohaté na probiotiká, vitamíny a minerály, poskytujúce nielen pochúťku pre chuťové poháriky, ale aj podporu imunitného systému. Kimchi sa môže podávať ako obloha mnohým jedlám, integrovať do receptov, alebo jednoducho konzumovať samostatne, čím sa stáva univerzálnym doplnkom k mnohým kulinárskym tradíciám.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na kimchi

  • 1 veľká hlávka čínskej kapusty (cca 1 kg)
  • 60 g hrubej morskej soli
  • Voda, dostatočné množstvo na namočenie kapusty

Kimchi pasta:

  • 1 PL ryžovej múky alebo pšeničnej múky
  • 1 šálka vody
  • 60 ml rybacej omáčky alebo sójovej omáčky
  • 60 g červenej kórejskej papriky v prášku gochugaru
  • 50 g cukru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 malý kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 malá cibuľa
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 šálka reďkovky daikon
  • 4 jarnej cibuľky
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy kimchi

Príprava kapusty

Kapustu rozdeľte na štvrtiny a odstráňte tuhý koreňový koniec. Každú štvrtinu posypte soľou medzi listami. Nechajte kapustu namočenú vo vode so soľou asi 1 až 2 hodiny alebo až kým listy nezmäknú. Opláchnite niekoľkokrát, aby ste odstránili nadbytočnú soľ, a nechajte dôkladne odkvapkať.

Príprava kimchi pasty

Zmiešajte ryžovú múku s vodou a varte, kým nevznikne hladká pasta. Nechajte vychladnúť. Pridajte rybaciu alebo sójovú omáčku, kórejskú papriku, cukor, cesnak, zázvor a cibuľu do pasty a dobre premiešajte. Nakoniec do pasty pridajte nakrájanú mrkvu, reďkovku a jarnú cibuľku.

Nakladanie

Každý list čínskej kapusty natrite pripravenou pastou. Nezabudnite pastu vtierať do všetkých záhybov. Potreté listy kapusty pevne zrolujte a umiestnite do sterilizovanej nádoby alebo zaváracieho pohára.

Fermentácia

Nechajte kimchi fermentovať pri izbovej teplote 1 až 5 dní, v závislosti od požadovanej chuti a klimatických podmienok. Pravidelne ochutnávajte, až kým nezískate požadovaný stupeň kyslosti. Po dosiahnutí požadovanej chuti kimchi uložte do chladničky, kde môže zrieť a vyvíjať svoje chute ešte niekoľko týždňov až mesiacov.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na kimchi

Čo je kimchi?

Kimchi je tradičný kórejský fermentovaný pokrm, ktorý sa zvyčajne robí z čínskej kapusty a rôznych korenín. Má výraznú pikantnú a kyslú chuť a je bohaté na probiotiká.

Ako dlho sa môže kimchi fermentovať?

Fermentácia kimchi môže trvať od niekoľkých dní do niekoľkých týždňov, v závislosti od teploty a požadovanej chuti. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie fermentuje, tým bude chutnejšie a intenzívnejšie.

Ako viem, že je kimchi správne fermentované?

Kimchi by malo mať kyslú chuť a bublinky, ktoré svedčia o aktivite fermentačných baktérií. Ak je príliš kyslé alebo má nepríjemný zápach, môže byť predfermentované.

Ako dlho vydrží kimchi v chladničke?

Správne skladované kimchi v uzavretej nádobe v chladničke môže vydržať niekoľko mesiacov. Postupom času bude pokračovať v fermentácii, čo ovplyvní jeho chuť.

Je možné jesť kimchi počas tehotenstva?

Áno, kimchi je bezpečné počas tehotenstva, ale odporúča sa konzultácia s lekárom kvôli obsahu korenín a vysokému obsahu soli.

Ako sa môže kimchi podávať?

Kimchi je všestranné a môže sa podávať ako príloha, zložka v šalátoch, polievkach, závitkoch alebo dokonca ako hlavná prísada v mnohých jedlách, ako sú kórejské palacinky alebo omelety.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie