...

Tekvicová polievka vhodná ako jednoduché jedlo na obed alebo ako súčasť ľahkej večere.

Ingrediencie

  • 2 PL olivového oleja 
  • 2 cibule 
  • 1 kg maslovej tekvice 
  • 700 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru 
  • 150 ml smotany na šľahanie 
  • 20 g masla 

Krutóny 

  • 2 PL olivového oleja 
  • 4 plátky celozrnného chleba so semienkami 
  • hrsť tekvicových semienok 

Postup prípravy

  1. Vo veľkej panvici si rozhorúčime olej a pridáme nadrobno nakrájané cibule. Restujeme cca 5 minút, kým nezmäknú. Potom pridáme dužinu tekvice nakrájanú na kocky a restujeme 8 – 10 minút, kým nezačne tekvica mäknúť.  
  2. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Necháme variť 10 minút, kým tekvica úplne nezmäkne.  
  3. Potom prilejeme smotanu, pridáme maslo a privedieme do varu. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré. Kto má rád redšie môžeme pridať ešte vývar a smotanu. Pre hladkú konzistenciu môžeme polievku precediť cez jemné sitko. 
  4. Na prípravu krutónov: nakrájame 4 plátky celozrnného chleba so semienkami na malé štvorčeky. Na panvici si rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a potom opečieme chlieb do chrumkava. Pridáme tekvicové semiačka a opečieme ich.   
  5. Polievku podávame teplú s krutónmi a posypané tekvicovými semiačkami. Môžeme pokvapkať olivovým olejom.