Preskočiť na obsah

Klasický demikát

    Klasický demikát - recept na bryndzovú polievku

    Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa vyrába z bryndze, vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažitkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou.

    Ingrediencie

    • 1 PL bravčovej masti 
    • 50 g slaniny 
    • 1 väčšia cibuľa alebo 2 menšie 
    • 3 väčšie zemiaky 
    • 1 ČL sladká mletá červená paprika 
    • 1,5 l zeleninového vývaru 
    • 250 g bryndza 
    • 125 ml smotana na šľahanie 
    • Soľ 
    • mleté čierne korenie 

    Postup

    1. V hrnci si rozohrejeme bravčovú masť, pridáme na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu a osmažíme. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky spolu s mletou paprikou a restujeme cca 1 minútu. Zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni cca 20 minút, alebo kým nebudú zemiaky mäkké.  
    2. Polievku odstavíme z plameňa a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Bryndzu si vymiešame spolu so smotanou a potom túto zmes prilejeme do polievky a všetko spolu ešte jemne prejdeme ponorným mixérom.  
    3. Vrátime na oheň a necháme prevrieť a minútku povaríme. Dochutíme soľou a korením. Servírujeme s opečenou slaninkou na vrchu a čerstvou pažítkou.  
    Ďalšie inšpirácie