Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa vyrába z bryndze, vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažitkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou.
Ingrediencie
- 1 PL bravčovej masti
- 50 g slaniny
- 1 väčšia cibuľa alebo 2 menšie
- 3 väčšie zemiaky
- 1 ČL sladká mletá červená paprika
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 g bryndza
- 125 ml smotana na šľahanie
- Soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- V hrnci si rozohrejeme bravčovú masť, pridáme na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu a osmažíme. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky spolu s mletou paprikou a restujeme cca 1 minútu. Zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni cca 20 minút, alebo kým nebudú zemiaky mäkké.
- Polievku odstavíme z plameňa a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Bryndzu si vymiešame spolu so smotanou a potom túto zmes prilejeme do polievky a všetko spolu ešte jemne prejdeme ponorným mixérom.
- Vrátime na oheň a necháme prevrieť a minútku povaríme. Dochutíme soľou a korením. Servírujeme s opečenou slaninkou na vrchu a čerstvou pažítkou.