Kuracie tikka masala je jedlo pozostávajúce z pečených marinovaných kuracích kúskov v korenenej omáčke, ktorá je zvyčajne krémová a oranžovej farby. Jedlo spopularizovali kuchári z Indie žijúci vo Veľkej Británii a ponúkajú ho reštaurácie po celom svete.

Ingrediencie

Na marinádu

  • 1 šálka bieleho jogurtu 
  • Šťava z ½ citróna 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru 
  • 2 ČL, Garam Masala 
  • ½ ČL soľ 
  • 500 g vykostené kuracie prsia bez kože 

Na omáčku 

  • 2 PL olivového oleja 
  • 1 PL ghee maslo
  • 1 veľká cibuľa 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • 1 PL mletého čerstvého zázvoru 
  • 1 a 1/2 ČL mletej rasce 
  • 1 PL garam masala 
  • 1/2 ČL kajenského korenia 
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku 
  • 1 šálka smotany na šľahanie 
  • 2 ČL soli 
  • 1/4 ČL mletej škorice 
  • ½ ČL kurkumy 
  • 1 paprička jalapeňo 
  • 1 bobkový list 
  • 1 PL kukuričného škrobu 
  • Varená ryža basmati 
  • Nasekaný čerstvý koriander, voliteľné 

Postup prípravy

  1. V miske zmiešame kuracie mäso s bielym jogurtom, šťavou z citróna, cesnakom, zázvorom, Garam masalou a so soľou. Necháme marinovať aspoň hodinu. Potom rozohrejeme na väčšej panvici olej a mäso opečieme z každej strany.  
  2. Keď je mäso hotové vyberieme ho z panvice a do zvyšného oleja dáme rozpustiť maslo. Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme na masle a oleji dosklovita. Pridáme cesnak a zázvor a restujeme cca 1 minútu. Do tejto zmesi pridáme rascu, kurkumu, garam masalu, škoricu a poriadne zmiešame. Následne prilejeme paradajkový pretlak, jemne osolíme,  pridáme kajanské korenie, prípadne chilli prášok, bobkový list a papričku jalapeno. Dusíme na miernej teplote 15 – 20 minút.  
  3. V malej miske si zmiešame smotanu s kukuričným škrobom do hladka a postupne vlejeme do omáčky. Pridáme aj mäso, všetko spolu dobre premiešame a varíme pri vysokej teplote 15 – 20 minút.  
  4. Podávame s ryžou. Ak chcete, posypte koriandrom.