Klasické slovenské jedlo, ktoré určite poznajú všetci gazdinky. Túto obľúbenú pochúťku nájdete nielen v domácej kuchyni, ale aj v mnohých reštauráciách. Kuracie soté v zemiakovej placke je ideálnym jedlom k obedu, ale môžete si ho dať aj na večeru.
Ingrediencie
Zemiaková placka
- 1 kg zemiakov
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 4 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- majoránka
- soľ
- Olej na smaženie
Kuracie soté
- 500 g kuracie prsia
- 2 PL bravčovej masti
- 1 cibuľa
- soľ
- sójová omáčka
- plnotučná horčica
- kečup
- paradajkový pretlak
- 1 konzerva sterilizovaných šampiňónov
- 1 malá konzerva kukurice
- 1 malá konzerva hrášku
- mleté čierne korenie
- 100 g tvrdý syr
Postup
- Najskôr si pripravíme placky. Do misy si nastrúhame najemno zemiaky, pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majoránku a pridávame hladkú múku. Poriadne premiešame.
- Na väčšej panvici si necháme rozhorúčiť olej prípadne bravčovú masť. Do stredu dáme cesto a rozprestrieme ho po celej panvici. Smažíme do zlatista z každej strany cca 3 minúty. Vyberieme na kuchynskú utierku, aby sa vsiakol prebytočný olej.
- V panvici roztopíme bravčovú masť a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme a okoreníme. Mäso smažíme cca 5 minút.
- Prilejeme paradajkový pretlak a konzervu šampiňónov. Dusíme ešte 10 minút. Následne pridáme horčicu, kečup, sójovú omáčku, kukuricu, hrášok a poriadne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ alebo korenie. Kto má rád pikantné, pridá jednu chilli papričku.
- Na polovicu zemiakovej placky dáme soté, placku preložíme na polovicu a navrch nastrúhame tvrdý syr.