Klasické slovenské jedlo, ktoré určite poznajú všetci gazdinky. Túto obľúbenú pochúťku nájdete nielen v domácej kuchyni, ale aj v mnohých reštauráciách. Kuracie soté v zemiakovej placke je ideálnym jedlom k obedu, ale môžete si ho dať aj na večeru.

Ingrediencie

Zemiaková placka 

  • 1 kg zemiakov 
  • 2 vajcia 
  • 100 g hladkej múky 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • mleté čierne korenie 
  • majoránka 
  • soľ 
  • Olej na smaženie 

Kuracie soté 

  • 500 g kuracie prsia 
  • 2 PL bravčovej masti 
  • 1 cibuľa 
  • soľ 
  • sójová omáčka 
  • plnotučná horčica 
  • kečup 
  • paradajkový pretlak 
  • 1 konzerva sterilizovaných šampiňónov 
  • 1 malá konzerva kukurice 
  • 1 malá konzerva hrášku 
  • mleté čierne korenie 
  • 100 g tvrdý syr 

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme placky. Do misy si nastrúhame najemno zemiaky, pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majoránku a pridávame hladkú múku. Poriadne premiešame.  
  2. Na väčšej panvici si necháme rozhorúčiť olej prípadne bravčovú masť. Do stredu dáme cesto a rozprestrieme ho po celej panvici. Smažíme do zlatista z každej strany cca 3 minúty. Vyberieme na kuchynskú utierku, aby sa vsiakol prebytočný olej.  
  3. V panvici roztopíme bravčovú masť a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme a okoreníme. Mäso smažíme cca 5 minút.  
  4. Prilejeme paradajkový pretlak a konzervu šampiňónov. Dusíme ešte 10 minút. Následne pridáme horčicu, kečup, sójovú omáčku, kukuricu, hrášok a poriadne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ alebo korenie. Kto má rád pikantné, pridá jednu chilli papričku.  
  5. Na polovicu zemiakovej placky dáme soté, placku preložíme na polovicu a navrch nastrúhame tvrdý syr.