Reklama
Hlavné jedlá

Kuracie souvlaki – výborný grécky recept

Reklama

Souvlaki je obľúbené grécke jedlo pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny grilovaných na špíze . Podáva sa na špajli, z ktorej sa priamo konzumuje, prípadne tiež v chlebe pita. V Grécku sa suvlaki tradične robí z bravčového alebo jahňacieho, v poslednej dobe často aj z kuracieho mäsa. V iných krajinách a pre turistov môže byť suvlaki aj z rybieho mäsa.

Ingrediencie

  • 4 ks kuracie prsia
  • 4 PL olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 2 lyžice sušené oregano
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Na servírovanie

  • 8 pita chlebov
  • olivový olej
  • 1 – 2 ČL sušeného oregana
  • 1 paradajka
  • 1 červená cibuľa
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 8–9 drevených špajlí

Postup prípravy

  1. Kuracie prsia nakrájame na 2-3 cm kúsky. Vložíme ich do misy a pridáme olivový olej, šťavu z citróna, prelisovaný strúčik cesnaku, sušené oregano soľ a mleté čierne korenie. Rukami poriadne premiešame, prekryjeme igelitom a vložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  2. Reklama
  3. Drevené špajle nakrájame podľa veľkosti panvice a namočíme ich do vody, čím zabránime ich pripáleniu.
  4. Kuracie kúsky napichneme na špajle, predhrejeme gril alebo panvicu na vysokej teplote. Kuracie souvlaki (špízy) opekáme asi 8 až 10 minút za občasného obracania, kým nebudú špízy pekne zafarbené zo všetkých strán a dostatočne prepečené.
  5. Pita chleby naolejujeme z oboch strán, osolíme a posypeme oreganom. Predhrejeme rúru na 200 °C a na plechu ich pečieme 2 minúty. Podávame s nakrájanými paradajkami a cibuľou pokvapkané olivovým olejom, posypané soľou a oreganom. Paradajky, cibuľu a souvlaki pokvapkáme citrónovou šťavou a servírujeme s teplými pita chlebmi a tzatziky.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023