Šošovicová polievka je polievka so šošovicou ako hlavnou zložkou. Kyslá mliečna šošovicová polievka okrem šošovice obsahuje aj šľahačkovú smotanu, zemiaky a podľa chuti môžeme tiež pridať klobásu.
Ingrediencie
- 150 g šošovica
- Cca 300 ml mlieko
- 1 šľahačková smotana
- 1 PL hladkej múky
- 2 zemiaky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- ocot
- Klobása podľa chuti
Postup
- Šošovicu si namočíme na pár hodín. Vodu zlejeme a dolejeme novú. Pridáme bobkové listy a varíme do polomäkka. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nebudú mäkké. Kto má rád, môže pridať aj klobásu. Počas varenia dolievame vodu, aby nám šošovica neprihorela.
- Keď sú zemiaky a šošovica mäkké, zalejeme mliekom podľa toho, akú hustú chceme polievku a necháme prevrieť. Medzitým si zmiešame šľahačkovú smotanu s hladkou múkou dohladka, aby nevznikli hrudky. Pomaly za stáleho miešania prilievame do polievky a necháme pár minút prevrieť.
- Polievku dochutíme soľou a vypneme z ohňa. Až potom dochutíme octom. Kto má rád sladšiu, môže pridať trochu cukru.