Smotanový osúch alebo posúch je v podstate chlieb roztiahnutý na plechu, ktorý sa podáva buď samostatne alebo k rôznym polievkam ako príloha. Na osúch môžeme podľa chuti pridať slaninu, oškvarky alebo klobásu, či rôznu zeleninu podľa chuti. Podobným pokrmom je napríklad podpecník, ktorý môžete poznať z rôznych trhov, jarmokov a iných podujatí.
Ingrediencie
- 500g hladkej múky
- 300 ml teplého mlieka
- 80ml oleja
- 30 g kvasníc
- 2PL cukru
- 1ČL soli
- 1 kyslej smotany
- 1 vajce
Postup
- Do teplého mlieka ( pozor nesmie byť horúce) dáme cukor a kvasnice. Prikryjeme a necháme vykvasiť.
- Múku si preosejeme, pridáme olej, vajce, soľ a vykvasený kvások. Vpracujeme redšie cesto a necháme asi ½ hodiny vykysnúť.
- Predhrejeme si rúru na 200 °C. Hlbší plech vymažeme olejom a vylejeme naň cesto. Kraje vytiahneme vyššie ako stred.
- Na cesto nanesieme rovnomerne osolenú smotanu. Podľa chuti môžeme dať navrch kôpor, klobásu alebo slaninu.
- Pečieme asi 20 minút. Môžeme jesť samostatne alebo s mliečnou polievkou.