Reklama
Slovenská kuchyňa

Lahodná zemiakovo-pórová polievka – zdravý recept

Reklama

Krémová, upokojujúca a lahodná zemiaková polievka s chrumkavým pórom a slaným prosciuttom. Polievku môžete podávať s množstvom chrumkavého opečeného chleba.

Ingrediencie

  • 2 póry
  • 3 PL masla
  • 3 PL olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • ½ hrnčeka suchého bieleho vína
  • 1 kg zemiakov
  • 700 ml kuracieho vývaru
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • smotana na šľahanie
  • 2 PL nasekaný čerstvý kôpor
  • Chrumkavé prosciutto na ozdobu

Postup prípravy

  1. Pór dôkladne umyjeme a očistíme. Prekrojíme pozdĺžne a nakrájame na tenké plátky. Odložíme bokom.
  2. V hrnci si rozohrejeme 2 lyžice masla a 2 lyžice oleja na strednej teplote. Pridáme cca ½ hrnčeka póru a restujeme do chrumkava / cca 2 – 3 minúty). Takto pripravený pór povyberáme na papierovú utierku, aby nasala prebytočný tuk.
  3. Do hrnca pridáme zvyšné maslo a zvyšný olej a restujeme zvyšný pór. Restujeme kým nezmäkne asi 5 minút, potom pridáme cesnak a restujeme ďalšie 1 – 2 minúty. Podlejeme vínom a varíme asi 5 minút, kým sa takmer neodparí. Potom pridáme zemiaky, vývar, mlieko, tymian, 1 a 1/2 lyžičky soli a ¼ lyžičky korenia, privedieme do varu a znížime teplotu na minimum.
  4. Dusíme prikryté pokiaľ nám zemiaky nezmäknú ( cca 40 minút).
  5. Ponorným mixérom rozmixujeme polievku do hladka a nakoniec vmiešame kôpor. Podľa potreby dochutíme soľou alebo korením. Ozdobíme chrumkavým prosciuttom a chrumkavým pórom a podávame.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023

Najlepší slivkový lekvár – rýchly recept

Slivkový lekvár je tradičným a obľúbeným ovocným džemom, ktorý sa vyrába z čerstvých sliviek. Tento džem je sladký, aromatický a…

23 mája, 2023
Reklama