Krémová, upokojujúca a lahodná zemiaková polievka s chrumkavým pórom a slaným prosciuttom. Polievku môžete podávať s množstvom chrumkavého opečeného chleba.

Ingrediencie

  • 2 póry  
  • 3 PL masla 
  • 3 PL olivový olej 
  • 4 strúčiky cesnaku  
  • ½ hrnčeka suchého bieleho vína 
  • 1 kg zemiakov 
  • 700 ml kuracieho vývaru 
  • 500 ml plnotučného mlieka 
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • smotana na šľahanie 
  • 2 PL nasekaný čerstvý kôpor 
  • Chrumkavé prosciutto na ozdobu 

Postup prípravy

  1. Pór dôkladne umyjeme a očistíme. Prekrojíme pozdĺžne a nakrájame na tenké plátky. Odložíme bokom. 
  2. V hrnci si rozohrejeme 2 lyžice masla a 2 lyžice oleja na strednej teplote. Pridáme cca ½ hrnčeka póru a restujeme do chrumkava / cca 2 – 3 minúty). Takto pripravený pór povyberáme na papierovú utierku, aby nasala prebytočný tuk.  
  3. Do hrnca pridáme zvyšné maslo a zvyšný olej a restujeme zvyšný pór. Restujeme kým nezmäkne asi 5 minút, potom pridáme cesnak a restujeme ďalšie 1 – 2 minúty. Podlejeme vínom a varíme asi 5 minút, kým sa takmer neodparí. Potom pridáme zemiaky, vývar, mlieko, tymian, 1 a 1/2 lyžičky soli a ¼ lyžičky korenia, privedieme do varu a znížime teplotu na minimum.  
  4. Dusíme prikryté pokiaľ nám zemiaky nezmäknú ( cca 40 minút).  
  5. Ponorným mixérom rozmixujeme polievku do hladka a nakoniec vmiešame kôpor. Podľa potreby dochutíme soľou alebo korením. Ozdobíme chrumkavým prosciuttom a chrumkavým pórom a podávame.