Preskočiť na obsah

Orechový cheesecake: Lahodný recept na krémový cheesecake s chrumkavými orechmi a jemnou chuťou

Ak ste milovníkom kombinácie sladkého a orieškového, tento orechový cheesecake je pre vás dokonalou voľbou. Spojenie jemného krémového syra s bohatou chuťou vlašských orechov vytvára dezert, ktorý je nielen neodolateľne chutný, ale aj príjemne krémový. Základ zo sušienok dodáva chrumkavosť, zatiaľ čo sladká orechová poleva na vrchu vás ohúri svojou jemnou textúrou. Tento cheesecake je ideálny na oslavy, rodinné stretnutia, alebo len ako sladká odmena po náročnom dni.

Ingrediencie

Korpus

  • 200 g sušienok (maslové alebo grahamové)
  • 100 g masla (roztopeného)
  • 50 g mletých vlašských orechov

Náplň

  • 500 g krémového syra (Philadelphia alebo iný)
  • 200 g kyslej smotany
  • 150 g cukru
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g mletých vlašských orechov

Poleva

  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica masla
  • 100 ml šľahačkovej smotany

Postup

  1. Príprava korpusu: Predhrejte rúru na 180°C. Sušienky rozdrvte na jemné omrvinky pomocou kuchynského robota alebo vložte sušienky do plastového vrecka a rozdrvte ich valčekom. Do rozdrvených sušienok pridajte mleté orechy a roztopené maslo. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili. Zmes natlačte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Rovnomerne utlačte, aby vznikol pevný základ. Formu s korpusom dajte na 10 minút do predhriatej rúry a pečte, potom nechajte vychladnúť.
  2. Príprava plnky: V mise vyšľahajte krémový syr s cukrom do hladka. Postupne pridajte kyslú smotanu, vajcia, múku a vanilkový extrakt a stále miešajte na nízkej rýchlosti, aby sa všetky suroviny rovnomerne prepojili. Na záver primiešajte mleté vlašské orechy. Nalejte plnku na vychladnutý korpus a rovnomerne rozotrite.
  3. Pečenie: Cheesecake pečte v predhriatej rúre pri teplote 160°C približne 50-60 minút, kým stred koláča nie je pevný, ale mierne sa chveje. Po upečení vypnite rúru a nechajte cheesecake vo vnútri ešte 30 minút pomaly vychladnúť. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Cheesecake následne dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne na celú noc.
  4. Príprava orechovej polevy: V menšom hrnci rozpustite maslo s medom na miernom ohni. Pridajte nasekané vlašské orechy a šľahačkovú smotanu. Zmes jemne povarte asi 5-7 minút, kým orechy nasiaknu a poleva zhustne. Nechajte polevu mierne vychladnúť a potom ju rozotrite na vychladený cheesecake.

Orechový cheesecake otázky a odpovede

Môžem použiť iné orechy namiesto vlašských?

Áno, vlašské orechy môžete nahradiť lieskovými orieškami, mandľami alebo pekanovými orechmi. Každý druh orechov prinesie trochu inú chuť, takže si môžete vybrať podľa svojich preferencií.

Ako dlho môžem cheesecake skladovať?

Cheesecake môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe 4 až 5 dní. Pre dlhšiu trvanlivosť ho môžete zmraziť, kde vydrží až 2 mesiace. Pred konzumáciou ho nechajte úplne rozmraziť v chladničke.

Musí cheesecake odpočívať cez noc v chladničke?

Áno, odporúča sa nechať cheesecake odpočívať aspoň 4 hodiny, ideálne však cez noc. Počas tohto času plnka správne stuhne a chute sa lepšie prepoja.

Je možné cheesecake pripraviť bez pečenia?

Tento konkrétny recept je určený na pečený cheesecake, ale ak chcete nepečenú verziu, môžete korpus pripraviť podľa návodu a plnku z krémového syra zmiešať so želatínou. Nechajte ho tuhnúť v chladničke bez pečenia.

Ako zabezpečím, aby cheesecake pri pečení nepraskol?

Cheesecake pečte na nízkej teplote (160°C) a po upečení ho nechajte pomaly vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami. Rýchle zmeny teploty môžu spôsobiť praskanie povrchu.

Môžem použiť grahamové sušienky bez lepku na korpus?

Áno, ak preferujete bezlepkovú verziu, môžete použiť bezlepkové grahamové alebo iné bezlepkové sušienky. Výsledok bude rovnako chutný.

Ďalšie inšpirácie