Preskočiť na obsah

Originálne nadýchané langoše, najlepší recept

Originálny nadýchaný langoš - najlepší recept

Langoš je tradičný pokrm v strednej Európe, najmä v Maďarsku, Slovensku, Česku a Rakúsku. Je to druh chlebového cesta, ktorý sa formuje do plochej, okrúhlej alebo oválnej placky a opraží sa v oleji, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom sa langoš môže podávať rôznymi spôsobmi, najčastejšie sa posype strúhaným syrom, cesnakovou omáčkou a podáva sa ako rýchle občerstvenie.

Existuje veľa variantov langošu, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou, zložením a spôsobom podávania. Na Slovensku sa často podáva s kyslou smotanou a strúhaným syrom, prípadne aj so šunkou, paradajkami alebo uhorkami. V Maďarsku sa langoš tradične podáva s cesnakovou omáčkou a tvarohom alebo syrom, ale môžete nájsť aj mäsový alebo zeleninový langoš. V Rakúsku sa langoš podáva s nakrájanými cibuľkami a kyslou smotanou.

Langoš je pomerne jednoduché jedlo, ale môže byť veľmi chutné a zasýtiť aj náročného jedáka. Jeho korene sa datujú až do stredoveku, keď boli podobné pokrmy populárne ako lacné a jednoduché jedlá pre bežných ľudí. Dnes je langoš obľúbeným jedlom na trhoch, jarmokoch a na letných festivaloch.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na langoše

Postup prípravy langošov

Čas prípravy: 40 minutes

Príprava cesta

Droždie zmiešame s cukrom, lyžičkou múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme ho 10 minút, aby sa aktivovalo. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, droždie a vodu. Cesto dôkladne vymiesime, kým nebude hladké a lesklé.  

Kysnutie

Prikryjeme a necháme kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí. Cesto nakrájame na rovnaké kúsky, v rukách ponaťahujeme a vytvarujeme malé bochníčky a necháme 10 minút odpočívať.  

Smaženie

Olej necháme rozohriať, keď je dostatočne horúci, začneme naolejovanými rukami naťahovať cesto do tvaru langoša, aby sa nelepilo na ruky. Opečieme z oboch strán do zlatista. 

Podávanie

Podávame potreté cesnakom, kečupom prípadne smotanou a s nastrúhaným syrom. 

Videorecept na langoše

Najčastejšie otázky o langošoch

Čo je langoš?

Langoš je tradičný stredoeurópsky pokrm, ktorý je obľúbený v mnohých krajinách vrátane Slovenska, Maďarska a Česka. Je to druh hlboko smaženého chleba, ktorý sa často podáva s rôznymi prísadami ako cesnak, syr a kyslá smotana.

Ako sa pripravuje langoš?

Langoš sa pripravuje z kysnutého cesta, ktoré sa vyvaľká a potom sa smaží v hlbokom oleji. Po upečení sa často potiera cesnakom a potom sa posypáva strúhaným syrom a pokvapká kyslou smotanou.

Je langoš zdravý?

Aj keď langoš obsahuje hodnotné živiny, ako sú bielkoviny zo syra a sacharidy z chleba, jeho vysoký obsah tuku z hlbokého smaženia znamená, že by sa nemal konzumovať príliš často alebo vo veľkých množstvách.

Môžem upiecť langoš namiesto smaženia?

Aj keď je tradičná metóda prípravy langoše smaženie, je možné ho aj upiecť v rúre pre zdravšiu alternatívu. Výsledok nebude úplne rovnaký, ale môže to byť dobrá voľba pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem tuku.

Aké sú najobľúbenejšie prísady na langoš?

Tradičné prísady na langoš zahŕňajú strúhaný syr, kyslú smotanu a cesnak. V niektorých krajinách sa môžu používať aj iné prísady, ako je šunka, kapusta alebo dokonca sladké prísady na vytvorenie dezertnej verzie.

Môžem langoš uchovať na ďalší deň?

Langoš je najlepší čerstvý, hneď po upečení. Ak máte prebytok, môžete ho uskladniť v chladničke a znovu ho zohriať, alejeho textúra a chuť sa môžu mierne zmeniť. Pre najlepšie výsledky sa odporúča konzumovať langoš čo najskôr po jeho príprave.

Ako môžem pripraviť bezlepkový langoš?

Bezlepkový langoš môže byť pripravený pomocou bezlepkovej múky. Dôležité je však sledovať, aby všetky ostatné prísady, ako sú kyslá smotana alebo syr, tiež neobsahovali lepok.

REKLAMA
33x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Originálne nadýchané langoše, najlepší recept”

  1. Avatar of Miloš

    Moja rodina vždy robí extra veľkú dávku langošov, aby sme mali dosť aj na ďalší deň. Sú také dobré, že nikdy nezostanú žiadne zvyšky.

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *