Lasagne vznikli v stredoveku v Taliansku a vyznačujú sa tým, že majú podobu širokých cestovinových rezancov. Lasagne sa obvykle plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.
Ingrediencie
Na bolonskú omáčku
- 4 plátky slaniny
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- Olivový olej
- 500 g mleté jahňacie mäso
- 2 plechovky drvených paradajok
- Morská soľ
- Paprika
- Hrsť čerstvej bazalky
Na lasagne
- 250 gramov plátkov cestovín lasagne
- 1 veľká paradajka
- 500 ml smotany na šľahanie
- 100 gramov strúhaného parmezánu
Postup
- Na panvici opečieme slaninu pokvapkanú olivovým olejom. Pridáme cesnaka opečieme ho do zlatista. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a varíme, kým zmes nezmäkne. Do tejto zmesi pridáme nasekanú bazalku, nasekané paradajky, vodu, mleté jahňacie mäso, premiešame a privedieme do varu.
- Dochutíme soľou a korením. Bolonskú omáčku dusíme 1,5 hod. na miernom ohni. Do omáčky pridáme 50 gramov parmezánu.
- V miske vyšľaháme smotanu a uvaríme si cestoviny v poriadne osolenej vode, kým nebudú al dente.
- Na pekáč navrstvíme bolonskú omáčku, po nej pláty lasagní a šľahačku. Smotanovú vrstvu dochutíme soľou, korením a oreganom. Postup vrstvenia zopakujeme a poslednú vrstvu posypeme strúhaným parmezánom, paradajkami nakrájanými na plátky a lístkami bazalky. Môžeme pokvapkať trochou olivového oleja.
- Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 30 minút. Alobal odstránime a pečieme ešte 20 minút. Podávame horúce.