Lasagne vznikli v stredoveku v Taliansku a vyznačujú sa tým, že majú podobu širokých cestovinových rezancov. Lasagne sa obvykle plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Ingrediencie na lasagne
Na bolonskú omáčku
- 4 plátky slaniny
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- Olivový olej
- 500 g mleté jahňacie mäso
- 2 plechovky drvených paradajok
- Morská soľ
- Paprika
- Hrsť čerstvej bazalky
Na lasagne
- 250 gramov plátkov cestovín lasagne
- 1 veľká paradajka
- 500 ml smotany na šľahanie
- 100 gramov strúhaného parmezánu
Inšpirácia na Mikuláša
Adventné kalendáre s únikovou hrou - kúpite na Martinus.sk
Adventné kalendáre s únikovou hrou kombinujú tradičný koncept adventného kalendára so vzrušujúcim zážitkom únikovej hry. Tento nový trend prináša zábavný a interaktívny spôsob, ako spočítať dni do Vianoc.... Zobraziť viac
Postup prípravy lasagní
- Na panvici opečieme slaninu pokvapkanú olivovým olejom. Pridáme cesnaka opečieme ho do zlatista. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a varíme, kým zmes nezmäkne. Do tejto zmesi pridáme nasekanú bazalku, nasekané paradajky, vodu, mleté jahňacie mäso, premiešame a privedieme do varu.
- Dochutíme soľou a korením. Bolonskú omáčku dusíme 1,5 hod. na miernom ohni. Do omáčky pridáme 50 gramov parmezánu.
- V miske vyšľaháme smotanu a uvaríme si cestoviny v poriadne osolenej vode, kým nebudú al dente.
- Na pekáč navrstvíme bolonskú omáčku, po nej pláty lasagní a šľahačku. Smotanovú vrstvu dochutíme soľou, korením a oreganom. Postup vrstvenia zopakujeme a poslednú vrstvu posypeme strúhaným parmezánom, paradajkami nakrájanými na plátky a lístkami bazalky. Môžeme pokvapkať trochou olivového oleja.
- Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 30 minút. Alobal odstránime a pečieme ešte 20 minút. Podávame horúce.