Reklama
Hlavné jedlá

Losos so šťaveľovou omáčkou – chutný a overený recept

Reklama

Losos so šťaveľovou omáčkou je jedlom, ktoré kombinuje vynikajúcu chuť a výživové výhody lososa s osviežujúcou a aromatickou šťaveľovou omáčkou. Losos je známy pre svoj bohatý obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a mozgu. Šťaveľ je bylinka s jemne kyslou chuťou, ktorá dodáva omáčke výraznú a osviežujúcu arómu.

Losos so šťaveľovou omáčkou je jednoduché a lahodné jedlo, ktoré spája zdravú výživu a vynikajúcu chuť. Je ideálnym spôsobom, ako si vychutnať kvalitné morské jedlo a využiť výhody šťavelu.

Ingrediencie

  • Filety lososa
  • 2 – 3 PL Ghee masla
  • Soľ
  • čierne mleté korenie
  • šťava z ½ citróna
  • maslo

Na omáčku  

  • 160 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla
  • 120 g šťaveľa
  • 40 – 50 ml  kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • Soľ
  • biele korenie

Postup prípravy

  1. Lososa umyjeme a osušíme kuchynskou utierkou. Osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme ghee maslo a lososa dáme opekať kožou dole.
  2. Keď je koža chrumkavá, lososa otočíme a necháme krátko opiecť aj z druhej strany. Dávame pozor, aby sme lososa nevysušili. Pridáme do panvice maslo, pokvapkáme citrónom a odstavíme z ohňa.
  3. Do hrnca dáme smotanu a privedieme do varu.
  4. V druhom hrnci rozohrejeme maslo a pridáme nakrájané listy šťaveľa. Občas premiešame. Keď šťaveľ zvädne a trochu stmavne prilejeme horúcu smotanu a privedieme do varu.
  5. Pridáme vývar po lyžiciach podľa toho, akú hustú omáčku chceme. Nakoniec osolíme a okoreníme.
  6. Podávame s lososom a zeleninou.

Najčastejšie otázky

Aké výhody má losos v strave?

Losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a mozgu. Obsahuje tiež vysoké množstvo kvalitných bielkovín, vitamínu D a minerálov, ako je napríklad selén.

Ako dlho môžem uchovávať šťaveľovú omáčku?

Šťaveľovú omáčku môžete uchovávať v chladničke v nepriepustnej nádobe po dobu približne 3 až 5 dní. Pred použitím ju jednoducho zohrejte a premiešajte.

Môžem použiť inú bylinku namiesto šťavelu?

Ak nemáte prístup k šťavelu, môžete skúsiť použiť iné bylinky, ako je petržlen, kôpor alebo bazalka, ktoré dodajú jedlu svoju vlastnú arómu. Avšak, chuť bude iná, pretože šťavel má charakteristickú jemne kyslú chuť.

Je losos so šťaveľovou omáčkou vhodný pre osoby so zvýšeným obsahom cholesterolu?

Losos je bohatý na zdravé tuky, avšak je tiež bohatý na cholesterol. Osoby so zvýšeným obsahom cholesterolu by mali konzumovať losos s mierou a dbať na vyváženú stravu s nízkym obsahom tukov a správneho životného štýlu.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama