Loukoumades sú malé nadýchané medové guľôčky, ktoré sú do zlatista a chrumkava upečené. Tieto úžasné grécke donuty sa tradične podávajú namočené v horúcom medovom sirupe, posypané škoricou a ozdobené nasekanými vlašskými orechmi.
Ingrediencie
- 1 hrnček vlažnej vody
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 15 g aktívneho sušeného droždia
- 450 g múky
- 2 PL cukru
- 1 plochá lyžička soli
- 4 PL olivového oleja
- rastlinný olej na vyprážanie
Na ozdobenie
- 350 g medu
- Mletá škorica
- nasekané vlašské orechy
Postup
- Do misky pridáme vodu, cukor a droždie. Miešame metličkou, kým sa droždie úplne nerozpustí a necháme ho 5 minút, aby sa aktivovalo.
- Do misky mixéra pridáme kváskovú zmes, mlieko, múku, soľ a olej a šľaháme pri vysokej rýchlosti (asi 2 minúty), kým zo zmesi nevznikne hladké cesto. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť cca hodinu.
- Na väčšej panvici rozohrejeme dostatok oleja na vyprážanie. Keď je olej dostatočne horúci, namočíme do neho lyžicu a pomocou nej vkladáme do panvice guľôčky cesta, pokým nebude panvica plná. Vysmažíme ich z každej strany do zlatohneda.
- Takto spracujeme všetko cesto a hotové loukoumades vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
- Podávame na veľkom tanieri poliate medom a posypané škoricou a nasekanými vlašskými orechmi.