Preskočiť na obsah

Loukoumades

    Loukoumades - recept na úžasné grécke donuty s medom a vlašskými orechmi

    Loukoumades sú malé nadýchané medové guľôčky, ktoré sú do zlatista a chrumkava upečené. Tieto úžasné grécke donuty sa tradične podávajú namočené v horúcom medovom sirupe, posypané škoricou a ozdobené nasekanými vlašskými orechmi.

    Ingrediencie

    • 1 hrnček vlažnej vody  
    • 1 hrnček vlažného mlieka  
    • 15 g aktívneho sušeného droždia  
    • 450 g múky  
    • 2 PL cukru 
    • 1 plochá lyžička soli 
    • 4 PL olivového oleja 
    • rastlinný olej na vyprážanie 

    Na ozdobenie 

    • 350 g medu 
    • Mletá škorica 
    • nasekané vlašské orechy 

    Postup

    1. Do misky pridáme vodu, cukor a droždie. Miešame metličkou, kým sa droždie úplne nerozpustí a necháme ho 5 minút, aby sa aktivovalo. 
    2. Do misky mixéra pridáme kváskovú zmes, mlieko, múku, soľ a olej a šľaháme pri vysokej rýchlosti (asi 2 minúty), kým zo zmesi nevznikne hladké cesto. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť cca hodinu.  
    3. Na väčšej panvici rozohrejeme dostatok oleja na vyprážanie. Keď je olej dostatočne horúci, namočíme do neho lyžicu a pomocou nej vkladáme do panvice guľôčky cesta, pokým nebude panvica plná. Vysmažíme ich z každej strany do zlatohneda. 
    4. Takto spracujeme všetko cesto a hotové loukoumades vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.  
    5. Podávame na veľkom tanieri poliate medom a posypané škoricou a nasekanými vlašskými orechmi.  
    Ďalšie inšpirácie