Loukoumades sú malé nadýchané medové guľôčky, ktoré sú do zlatista a chrumkava upečené. Tieto úžasné grécke donuty sa tradične podávajú namočené v horúcom medovom sirupe, posypané škoricou a ozdobené nasekanými vlašskými orechmi.

Ingrediencie

  • 1 hrnček vlažnej vody  
  • 1 hrnček vlažného mlieka  
  • 15 g aktívneho sušeného droždia  
  • 450 g múky  
  • 2 PL cukru 
  • 1 plochá lyžička soli 
  • 4 PL olivového oleja 
  • rastlinný olej na vyprážanie 

Na ozdobenie 

  • 350 g medu 
  • Mletá škorica 
  • nasekané vlašské orechy 

Postup prípravy

  1. Do misky pridáme vodu, cukor a droždie. Miešame metličkou, kým sa droždie úplne nerozpustí a necháme ho 5 minút, aby sa aktivovalo. 
  2. Do misky mixéra pridáme kváskovú zmes, mlieko, múku, soľ a olej a šľaháme pri vysokej rýchlosti (asi 2 minúty), kým zo zmesi nevznikne hladké cesto. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť cca hodinu.  
  3. Na väčšej panvici rozohrejeme dostatok oleja na vyprážanie. Keď je olej dostatočne horúci, namočíme do neho lyžicu a pomocou nej vkladáme do panvice guľôčky cesta, pokým nebude panvica plná. Vysmažíme ich z každej strany do zlatohneda. 
  4. Takto spracujeme všetko cesto a hotové loukoumades vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.  
  5. Podávame na veľkom tanieri poliate medom a posypané škoricou a nasekanými vlašskými orechmi.