Machaca je veľmi obľúbeným jedlom hlavne v severnom Mexiku a na juhozápade spojených štátov. Najčastejšie sa pripravuje z dobre koreneného hovädzieho alebo bravčového sušeného mäsa. Machaca je jedlo, na ktorom si dokonale pochutí aj najväčší maškrtník.
Ingrediencie
- 1,5 kg hovädzieho mäsa Chuck Roast
- 1x polievková lyžica čili
- 2x čajová lyžička rasce
- 2 čajová lyžička sušeného cesnaku
- 2x čajová lyžička oregana
- 1x čajová lyžička červenej papriky
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 4x polievková lyžica olivového oleja
- 1x konzerva drvených paradajok
- 150 mililitrov hovädzieho vývaru
- 2x paprika
- 2x cibuľa
- 2x Jalapeňos
- Šťava z dvoch veľkých limetiek
- Soľ
Postup
- V mištičke si zmiešame čili, rascu, sušený cesnak, oregano, papriku, kajenské korenie, soľ a poriadne potrieme hovädzie mäso z každej strany.
- Do hrnca dáme rozohriať 4 polievkové lyžice olivového oleja a z každej strany opekáme mäso cca 4 minúty.
- Do hrnca vložíme pokrájané paradajky, papriky, jalapeňos a cibule, navrch vložíme mäsko a zalejeme vývarom a limetkovou šťavou.
- Pomaly varíme 8 hodín, kým nebude mäsko úplne mäkké.
- Pomocou dvoch vidličiek mäsko rozdelíme na malé kúsky a k mäsku primiešame rozmixovanú zvyšnú zeleninu z hrnca.
- Toto mäsko je dokonalé na burritos, tacos alebo ako šalát.
Čo je to Machaca?
Machaca je tradičné mexické jedlo vyrobené z mäsa, zvyčajne hovädzieho alebo bravčového, ktoré sa suší a potom drvené. Je to populárne jedlo v severnom Mexiku.
Aké mäso sa používa na prípravu Machaca?
Tradične sa na prípravu Machaca používa hovädzie mäso, konkrétne sušené a drvené hovädzie mäso. Avšak môžu sa použiť aj iné druhy mäsa, ako je bravčové mäso alebo dokonca kuracie mäso.
Je Machaca pikantná?
Machaca nemusí byť nutne pikantná, ale chuť môže byť obohatená rôznymi koreninami a dochucovadlami podľa preferencií. Pikantnosť sa môže prispôsobiť dodaním pikantných korení, ako je kajenské korenie alebo čili prášok.
Je Machaca vhodná pre vegetariánov?
Machaca je tradične prípravok z mäsa, preto nie je vhodná pre vegetariánov. Avšak vegetariáni môžu využiť rôzne náhrady za mäso, ako je napríklad texturovaný sójový proteín alebo huby, aby vytvorili podobnú konzistenciu a chuť.