Machaca je veľmi obľúbeným jedlom hlavne v severnom Mexiku a na juhozápade spojených štátov. Najčastejšie sa pripravuje z dobre koreneného hovädzieho alebo bravčového sušeného mäsa. Machaca je jedlo, na ktorom si dokonale pochutí aj najväčší maškrtník.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na Machacu
- 1,5 kg hovädzieho mäsa Chuck Roast
- 1x polievková lyžica čili
- 2x čajová lyžička rasce
- 2 čajová lyžička sušeného cesnaku
- 2x čajová lyžička oregana
- 1x čajová lyžička červenej papriky
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 4x polievková lyžica olivového oleja
- 1x konzerva drvených paradajok
- 150 mililitrov hovädzieho vývaru
- 2x paprika
- 2x cibuľa
- 2x Jalapeňos
- Šťava z dvoch veľkých limetiek
- Soľ
Postup prípravy Machaca
- V mištičke si zmiešame čili, rascu, sušený cesnak, oregano, papriku, kajenské korenie, soľ a poriadne potrieme hovädzie mäso z každej strany.
- Do hrnca dáme rozohriať 4 polievkové lyžice olivového oleja a z každej strany opekáme mäso cca 4 minúty.
- Do hrnca vložíme pokrájané paradajky, papriky, jalapeňos a cibule, navrch vložíme mäsko a zalejeme vývarom a limetkovou šťavou.
- Pomaly varíme 8 hodín, kým nebude mäsko úplne mäkké.
- Pomocou dvoch vidličiek mäsko rozdelíme na malé kúsky a k mäsku primiešame rozmixovanú zvyšnú zeleninu z hrnca.
- Toto mäsko je dokonalé na burritos, tacos alebo ako šalát.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o Machace
Čo je to Machaca?
Machaca je tradičné mexické jedlo vyrobené z mäsa, zvyčajne hovädzieho alebo bravčového, ktoré sa suší a potom drvené. Je to populárne jedlo v severnom Mexiku.
Aké mäso sa používa na prípravu Machaca?
Tradične sa na prípravu Machaca používa hovädzie mäso, konkrétne sušené a drvené hovädzie mäso. Avšak môžu sa použiť aj iné druhy mäsa, ako je bravčové mäso alebo dokonca kuracie mäso.
Je Machaca pikantná?
Machaca nemusí byť nutne pikantná, ale chuť môže byť obohatená rôznymi koreninami a dochucovadlami podľa preferencií. Pikantnosť sa môže prispôsobiť dodaním pikantných korení, ako je kajenské korenie alebo čili prášok.
Je Machaca vhodná pre vegetariánov?
Machaca je tradične prípravok z mäsa, preto nie je vhodná pre vegetariánov. Avšak vegetariáni môžu využiť rôzne náhrady za mäso, ako je napríklad texturovaný sójový proteín alebo huby, aby vytvorili podobnú konzistenciu a chuť.