Preskočiť na obsah

Maďarská plnená kapusta

Maďarská plnená kapusta je tradičné jedlo, ktoré je obľúbené v Maďarsku aj v susedných krajinách, vrátane Slovenska. Jej charakteristické prvky sa môžu líšiť podľa regionálnej kuchyne, ale základný recept obvykle zahŕňa kapustové listy plnené zmesou mletého mäsa, ryže a rôznych korenín.

Príprava Maďarskej plnenej kapusty vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to.

Či už sa rozhodnete pripraviť tento pokrm pre rodinnú hostinu alebo ako súčasť tematickej večere, Maďarská plnená kapusta je chutnou a výživnou voľbou, ktorá ponúka autentickú chuť Maďarska.

Ingrediencie

Postup

Varenie ryže

Uvaríme si ryžu  v 1/2 šálke vody 10 minút, scedíme a odstavíme. 

Miešanie ingrediencií

Vo veľkej mise dôkladne zmiešame mleté ​​bravčové mäso, mleté ​​hovädzie mäso, cesnak, polovicu nakrájanej cibule, vajce, soľ, korenie, 1 PL papriky a odloženú uvarenú a scedenú ryžu. Odložíme bokom. 

Varenie kapusty

Očistenú celú hlavu kapusty vložíme do veľkého hrnca naplneného vriacou osolenou vodou. Prikryjeme a varíme 3 minúty, alebo kým nezmäkne natoľko, aby sa z nej stiahli jednotlivé listy. Budeme potrebovať asi 18 listov. 

Balenie

Keď sú listy dostatočne vychladnuté na manipuláciu škrabkou oškriabeme stredovú stonku. Na kapustový list umiestnime asi 1/2 šálky mäsovej zmesi, odvaľkáme list od seba, aby sa mäso len obalilo, pričom časť listu necháte odvinutý. 

Tvorba roliek

Otočíme pravú stranu listu do stredu, potom otočíme ľavú stranu do stredu a vytvoríme  niečo, čo vyzerá ako obálka. Ešte raz odvaľkáme od seba, aby sme vytvorili úhľadnú malú rolku. Opakujeme so zvyšnými 17 listami, alebo kým sa mäsová zmes úplne nespotrebuje. 

Krájanie

Zvyšné listy kapusty nakrájame na malé kúsky a odložíme. Kyslú kapustu vložíme do veľkej panvice, na vrch nalejeme paradajkovú šťavu, potom nakrájané údené mäso a dostatok vody na zaliatie. Na prudkom ohni privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 5 minút. 

Varenie

Do panvice vložíme zvyšnú nakrájanú kapustu a kapustové závitky položíme na zmes. Na prudkom ohni privedieme do varu, znížime teplotu na minimum, prikryjeme a varíme 1 hodinu. 

Pečenie

Predhrejeme rúru na 180 °C . Na malej panvici roztopíme masť, pridáme múku a zvyšnú nakrájanú cibuľu, aby sme vytvorili zápražku. Varíme za častého miešania asi 10 minút alebo kým nebude zmes dozlatova. Panvicu odstránime z ohňa, vmiešame zvyšnú 1 lyžicu papriky a 1 šálku studenej vody, až kým nebude zmes hladká. 

Zmiešanie

Naplnenú kapustu jemne vyberieme z panvice pomocou dierovanej lyžice na teplý tanier. Vezmeme naberačku vývaru z kyslej kapusty a zamiešame ju do zápražky na panvici. Túto tekutinu vlejeme do panvice s kapustovou zmesou a  na silnom ohni za častého miešania privedieme do varu.

Podávanie

Keď zmes zovrie, odstavíme z ohňa a plnené kapusty vrátime do misky. Prikryjeme, preložíme do rúry a pečieme 15 minút. Časť šťavy z misky zmiešame s kyslou smotanou a pred podávaním nalejeme na plnenú kapustu. 

Čo je Maďarská plnená kapusta?

Maďarská plnená kapusta je tradičný stredoeurópsky pokrm, ktorý pozostáva z listov kapusty plnených mletým mäsom zmiešaným s ryžou a rôznymi koreninami. Tieto závitky sa potom varia v paradajkovej alebo paprikovej omáčke.

S čím sa podáva Maďarská plnená kapusta?

Plnená kapusta sa tradične podáva s kyslou smotanou, ktorá dokonale dopĺňa jej bohatú a sýtu chuť.

Aké sú možné variácie Maďarskej plnenej kapusty?

Maďarská plnená kapusta je flexibilné jedlo, ktoré umožňuje množstvo variácií. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi mäsa, pridať ďalšie korenie alebo upraviť omáčku podľa vašich predstáv.

Je Maďarská plnená kapusta zdravá?

Plnená kapusta je bohatá na bielkoviny z mäsa a ryže, vlákninu z kapusty a množstvo vitamínov a minerálov. Je to výživné jedlo, ktoré môže byť súčasťou vyváženej stravy. Ale ako pri všetkom, aj tu platí, že miera je dôležitá.

Je možné pripraviť vegetariánsku verziu Maďarskej plnenej kapusty?

Áno, mäso môžete nahradiť alternatívami ako napríklad šošovica, quinoa alebo tofu. Mäsové korenie a omáčka môžu byť nahradené vegetariánskymi variantami pre zachovanie tradičnej chuti.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content