Perkelt je jedno z najznámejších maďarských jedál. Ak ste milovníkom kuracieho perkeltu, tak pri hovädzom sa budete zalizovať ešte niekoľko dní.
Ingrediencie
- 4 plátky nahrubo nakrájanej slaniny
- 1 veľká žltá cibuľa
- 1 zelenú papriku
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľká paradajka
- 650 g hovädzieho mäsa
- 4 PL kvalitnej sladkej maďarskej papriky
- 1 a 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL lyžičky rasce
- 1 bobkový list
- Voda
Postup
- Vo veľkej panvici opečieme slaninu, pridáme cibuľu a na strednej teplote smažíme dosklovita. Pridáme papriku a cesnak a opekáme ešte ďalšie dve minúty. Pridáme hovädzie mäso a opekáme aspoň minútu kým sa mäso začne zaťahovať. Vmiešame papriku a odstavíme z ohňa.
- Primiešame zvyšné ingrediencie. Pridáme toľko vody, aby siahala tesne nad polovicu dusenej zmesi (inými slovami, nie tak, aby ju voda zakrývala). Vrátime na oheň a privedieme do varu. Prikryjeme, znížime oheň na strednú teplotu a dusíme 90 minút. Ak perkelt nie je dostatočne hustý, dusíme ešte niekoľko minút odokryté, aby sa časť tekutiny odparila. Podľa chuti dosolíme.
- Podávame s haluškami alebo s varenými zemiakmi alebo širokými vaječnými rezancami.