Preskočiť na obsah

Maďarský hovädzí perkelt s haluškami

    Maďarský hovädzí perkelt s haluškami- overený recept

    Perkelt je jedno z najznámejších maďarských jedál. Ak ste milovníkom kuracieho perkeltu, tak pri hovädzom sa budete zalizovať ešte niekoľko dní.

    Ingrediencie

    • 4 plátky nahrubo nakrájanej slaniny
    • 1 veľká žltá cibuľa
    • 1 zelenú papriku
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 veľká paradajka
    • 650 g hovädzieho mäsa
    • 4 PL kvalitnej sladkej maďarskej papriky
    • 1 a 1/2 ČL soli
    • 1/4 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
    • 1/2 ČL lyžičky rasce
    • 1 bobkový list
    • Voda

    Postup

    1. Vo veľkej panvici opečieme slaninu, pridáme cibuľu a na strednej teplote smažíme dosklovita. Pridáme papriku a cesnak a opekáme ešte ďalšie dve minúty. Pridáme hovädzie mäso a opekáme aspoň minútu kým sa mäso začne zaťahovať. Vmiešame papriku a odstavíme z ohňa. 
    2. Primiešame zvyšné ingrediencie. Pridáme toľko vody, aby siahala tesne nad polovicu dusenej zmesi (inými slovami, nie tak, aby ju voda zakrývala). Vrátime na oheň a privedieme do varu. Prikryjeme, znížime oheň na strednú teplotu a dusíme 90 minút. Ak perkelt nie je dostatočne hustý, dusíme ešte niekoľko minút odokryté, aby sa časť tekutiny odparila. Podľa chuti dosolíme. 
    3. Podávame s haluškami alebo s varenými zemiakmi alebo širokými vaječnými rezancami.
    Ďalšie inšpirácie