Tento tradičný pokrm je pripravovaný a podávaný takmer v každej domácnosti v Grécku na Bielu sobotu, zatiaľ čo hlavným veľkonočným jedlom podávaným na Veľkonočnú nedeľu je pečené jahňacinka. Autentická receptúra magiritsa je navrhnutá tak, aby zužitkovala zvyšné časti jahňacieho mäsa, aby nič nevyšlo nazmar.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na Magiritsa
- 1 kg jahňacích drobov (srdce, pečeň, pľúca a iné orgány)
- 1 veľká červená cibuľa
- 5–6 jarnej cibuľky nakrájanej
- 3 stredne veľké rímske šaláty
- 4–5 PL čerstvého kôpru
- 1/2 šálky ryže
- 1/2 šálky olivového oleja
- Soľ
- čierne mleté korenie
Na vaječnú citrónovú omáčku (Avgolemono)
- 2 vajcia
- šťava z 2 citrónov
Postup prípravy Magiritsa
- Do veľkého hrnca pridáme poriadne vyumývané jahňacie droby a veľa vody a privedieme do varu. Droby blanšírujeme v horúcej vode asi 3-5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí nakrájame droby na malé kúsky a odstránime prebytočný tuk. Zohrejeme veľký hrniec na strednú teplotu, pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a mäso. Dusíme 5-6 minút. Následne pridáme 2-3 poháre horúcej vody a varíme asi 10 minút.
- Pridáme nahrubo nasekaný rímsky šalát, poriadne ho stlačíme, aby bol celý ponorený vo vode a prikryjeme hrniec. Varíme 10 minút a potom polievku okoreníme, dobre premiešame a varíme nezakryté ešte 40-50 minút.
- Ak chcete polievku aj s ryžou, vložte ju 10 minút pred koncom varenia do hrnca s polievkou.
- Do mištičiek si oddelíme žĺtka od bielkov. Rozšľaháme žĺtky, pridáme citrónovú šťavu a šľaháme pokým sa zmes nespojí. Z bielkom vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého následne postupne pridávame žĺtka s citrónom. Pokračujeme v šľahaní 1-2 minúty a postupne po trochách pridáme 1-2 naberačky horúceho vývaru z polievky. (Vývar pridávame pomaly, inak sa zrazia bielka)
- Vyšľahanú zmes nalejeme do hrnca a pridáme nasekaný kôpor. Dobre premiešame, necháme 5 minút odstáť prikryté pokrievkou. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme.