10x hodnotené

Vyskúšajte recept na tento fantastický a chrumkavý domáci chlieb, ktorý si určite obľúbite.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Do teplej vody (nesmie byť horúca)  rozdrobíme droždie a pridáme PL múky. Jemne zamiešame, zakryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť. 
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme rascu, soľ, ocot, vodu izbovej teploty a vykysnutý kvások. Rukami alebo pomocou kuchynského robota vymiesime hladké cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste asi 30 minút.  
  3. Na pomúčenej doske ho dvakrát preložíme a necháme podkysnúť. Potom ho znova dvakrát preložíme a necháme podkysnúť.  
  4. Rúru si predhrejeme na  250 °C a plech si vymastíme olejom. Z cesta vytvarujeme bochník, potrieme ho slanou vodou a pečieme 30 minút. Potom znížime teplotu na 190 °C a opäť potrieme bochník slanou vodou. Pečieme ďalších 30 minút, pokiaľ nebude chlieb zlatistý a kôrka chrumkavá.