15x hodnotené

Kto by nepoznal makové pirohy? Tento originálny slovenský recept musíte určite vyskúšať.

Ingrediencie

Náplň

Postup prípravy

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke. Necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a teplé ich pretlačíme cez sitko prípadne nakrájame nadrobno. Pridáme múku a vymiesime zemiakové cesto, necháme ho úplne vychladnúť. Potom pridáme vajce, soľ a krupicu a vymiesime cesto.  
  2. Do mlieka pridáme cukor privedieme do varu. Pridáme mletý mak, škoricu, vanilkový cukor a kôru z citróna. Chvíľku povaríme a odstavíme z ohňa.  
  3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,4 – 0,5 cm. Vykrajujeme väčšie kruhy. Doprostred dáme makovú plnku, a kruh preložíme na polovicu. Okraje okolo plnky zatlačíme prstom alebo koncom lyžice. Pirohy môžeme plniť aj lekvárom alebo tvarohom zmiešaným s cukrom, žĺtkami a škoricou. 
  4. Do hrnca dáme zovrieť vodu, do ktorej pridáme pripravené pirohy. Scedíme a podávame posypané cukrom, makom, prípadne strúhankou opraženou na panvici.