Kto by nemal rád makové šúľance? Lahodné zemiakové cesto posypané makom je obľúbeným slovenským jedlom, ktoré si môžete pripraviť rýchlo a jednoducho.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na makové šúľance
Šúľance
- 500 g zemiakov
- 200 g polohrubá múka
- 1 vajce
- Soľ
Posýpka
- 150 g mletého maku
- 50 g práškového cukru
- 100 g masla
Postup prípravy makových šúľancov
- Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Postrúhame ich najemno, pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme hladké cesto. Z cesta si môžeme odtŕhať kúsky a vaľkať z nich menšie valčeky alebo celé cesto rozvaľkáme na jeden tenký a dlhý valček a pokrájame na menšie kúsky. Z každého kúsku vyvaľkáme malé valčeky.
- Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a pridáme šúľance. Medzitým si necháme roztopiť maslo. Keď šúľance vyplávajú hore, chvíľku necháme variť a povyberáme ich von.
- Servírujeme poliate roztopeným maslom a posypané makom zmiešaným s práškovým cukrom.
Pingback: Lacný obed zo zemiakov, overené recepty 2023 | Svetové recepty