Mandarínky sú jedným z najobľúbenejších zimných ovocí. Ich sladký a zároveň ľahko kyslastý charakter ich robí neodolateľnými pre všetky vekové kategórie. A čo je lepšie, ako premeniť túto ovocnú lahôdku na džem, ktorý môžete mať po ruke počas celého roka?
Obsah receptu
Mandarínkový džem sa rýchlo stáva jedným z najvyhľadávanejších v repertoári domácich džemov, a to vďaka jeho výraznej, avšak jemnej citrusovej chuti. Predstavte si, ako v chladných zimných dňoch otvárate pohár tohto džemu a jeho aróma vám pripomenie slnečné dni a sviežosť citrusových ovocných sadov.
Jeho univerzálnosť je ďalším bonusom. Čo tak pridať ho do svojho jogurtu, aby ste získali extra citrusový nádych? Alebo ho použiť ako sladkú náplň do vašich obľúbených koláčov či pečiva? Málokto by tiež odolal tomuto džemu v palacinkách či lievancoch.
Navyše, výroba mandarínkového džemu je jednoduchá a dá sa prispôsobiť podľa vašich preferencií. Máte radi kúsky ovocia vo svojom džeme? Nechajte niekoľko kúskov mandarínok v zmesi. Preferujete hladký džem? Pretlačte zmes cez sito, aby ste odstránili všetky kôry a kúsky ovocia. Bez ohľadu na vaše preferencie, výsledok bude rovnako lahodný.
V konečnom dôsledku, mandarínkový džem nie je len o chuti. Je to spôsob, ako si uchovať spomienky na chutné a voňavé mandarínky a priniesť kúsok slnka do vašich zimných dní. Tak prečo neskúsiť tento džem pripraviť doma a vychutnať si sladkú a citrusovú magickú kombináciu, ktorá oživí vaše chuťové poháriky?
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na mandarínkový džem
- 1 kg olúpaných mandarínok
- 700 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 citróna
- Kôra z 1 citróna
Postup prípravy mandarínkového džemu
Príprava mandarínok
Mandarínky očistíme, olúpeme a zbavíme bielych vláknitých častí. Ak chcete menej kúskového džemu, môžete časť alebo všetky mandarínky rozmixovať v mixéri.
Príprava hrnca
Do veľkého hrnca dáme mandarínky, cukor a citrónovú šťavu. Pridáme aj nastrúhanú kôru z citróna pre intenzívnejšiu chuť. Všetko premiešame a necháme odstáť približne 15-20 minút, aby ovocie pustilo šťavu.
Varenie
Hrniec postavte na stredný oheň a priveďte do varu za stáleho miešania. Keď začne vrieť, znížte oheň na minimum a nechajte pomaly variť za stáleho miešania 30-40 minút, alebo kým džem nezačne hustnúť.
Plnenie pohárov
Horúci džem ihneď nalejeme do predtým sterilizovaných sklenených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť. Po úplnom vychladnutí ich obrátime správnym smerom a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Videorecept na mandarínkový džem
Najčastejšie otázky o mandarínkovom džeme
Čo je mandarínkový džem?
Mandarínkový džem je konzervačný výrobok vyrobený z mandarínok, cukru a niekedy ďalších prísad, ako je pektín. Je charakterizovaný svojou jemnou a osviežujúcou citrusovou chuťou.
V akom období je najlepšie robiť mandarínkový džem?
Najlepšie je robiť mandarínkový džem v zimných mesiacoch, keď sú mandarínky v sezóne a majú najlepšiu chuť.
Môžem do džemu pridať iné ovocie alebo korenie?
Určite áno! Mandarínkový džem sa často kombinuje s inými druhmi ovocia, ako sú jablká alebo hrušky, alebo koreninami ako vanilka alebo škorica.
Ako dlho sa môže mandarínkový džem skladovať?
Ak je správne uložený v sterilizovaných pohároch a na chladnom, tmavom mieste, môže vydržať až rok. Po otvorení by mal byť uložený v chladničke a spotrebovaný do niekoľkých týždňov.
Potrebujem na výrobu mandarínkového džemu pektín?
Pektín nie je nevyhnutný, ale môže pomôcť dosiahnuť lepšiu konzistenciu džemu. Ak preferujete hustejší džem, môžete do receptu pridať pektín.
Čo robiť, ak sa môj džem nepodarí a je príliš riedky?
Môžete ho znovu uviesť do varu s pridaným pektínom alebo pridať viac cukru a variť ešte niekoľko minút, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.