Mangová lepkavá ryža je tradičný dezert z juhovýchodnej Ázie a Južnej Ázie vyrobený z lepkavej ryže , čerstvého manga a kokosového mlieka, ktorý sa konzumuje lyžičkou alebo rukami.
Ingrediencie
- 1 šálka lepkavej dlhozrnnej ryže
- 1 a ¼ šálky kokosového mlieka
- ½ šálky trstinového cukru
- ½ lyžičky jemnej morskej soli
- ½ šálky kokosovej smotany
- 1 alebo 2 zrelé mango, olúpané a nakrájané na 1/2-palcové plátky
Postup
- Ryžu vložíme do misky a niekoľkokrát ju prepláchneme v studenej vode, kým nebude voda číra, a potom ju scedíme. Ryžu zalejeme studenou vodou a necháme odstáť aspoň 2 hodiny najlepšie 24 hodín.
- Ryžu scedíme cez sitko, ktoré položíme nad hrniec s vriacou vodou (voda sa nesmie dotýkať sitka a teda ani ryže) a prikryté dusíme nad parou 15 minút.
- Odstánime veko a ryžu poprevraciame drevenou lyžicou. Prikryjeme a znova dusíme v pare 10 minút, kým nebude ryža priehľadná a lesklá. Pred vypnutím ryžu ochutnáme, či je uvarená. Ak nie, prikryté dusíme, kým nebude hotová. Odstavíme z tepla a ryžu poprehadzujeme drevenou vareškou. Potom ju prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať.
- Kým sa ryža varí, do malého hrnca na miernom ohni dáme kokosové mlieko, cukor a soľ. Varíme za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Odložíme bokom.
- Teplú ryžu prehodíme do servírovacej misky a polejeme ju zmesou kokosového mlieka a poriadne premiešame. Necháme 10 minút odstáť a potom vmiešame kokosovú smotanu. Podávame teplé alebo pri izbovej teplote s plátkami manga navrchu.