Preskočiť na obsah

Marhuľová bublanina, najlepší recept

Marhuľová bublanina, najlepší recept

Marhuľová bublanina s posýpkou je klasický letný dezert, ktorý je obzvlášť obľúbený v strednej Európe, vrátane Slovenska a Česka. Táto sladká pochúťka je charakteristická svojou mäkkou a vláčnou textúrou, v ktorej sa nachádzajú celé alebo polovičky marhúľ. Pochutnajte si na tomto jemnom kúsku. Šťavnatá marhuľová bublanina sa roztápa v ústach a je plná sladkých a sviežich letných chutí.

Šťavnatá marhuľová bublanina je jedným z najobľúbenejších letných dezertov. Tento ľahký a nadýchaný koláč je ideálny na oslavu sezóny marhúľ a je skvelým spôsobom, ako ich využiť v kuchyni.

Marhuľovú bublaninu možno podávať teplú alebo studenú. Je skvelá samotná, ale môže byť ešte lepšia, keď sa podáva s kopčekom zmrzliny, šľahačky alebo posypaná práškovým cukrom.

Táto nadýchaná bublanina je obľúbená nielen pre jej chuť, ale aj pre jednoduchosť prípravy, čo ju robí ideálnou pre rýchly dezert, keď máte prístup k čerstvým marhuľám. Je to tiež vynikajúci spôsob, ako deťom predstaviť ovocie v dezertoch a podporiť ich lásku k sezónnym ingredienciám.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na marhuľovú bublaninu

Postup prípravy marhuľovej bublaniny

Čas prípravy: 60 minutes

Príprava rúry

Predhriatie rúry

Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech si vymažeme maslom a vysypeme múkou. 

Šľahanie cesta

Vyšľahanie cesta

V mise vyšľaháme vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vanilkový extrakt a zašľaháme. Potom postupne prilievame mlieko a olej a šľaháme. Nakoniec prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľaháme cesto. 

Ukladanie na plech

Ukladanie na plech

Redšie cesto vlejeme do pripraveného plechu a navrch poukladáme prekrojené a odkôstkované marhule podľa chuti. 

Pečenie a podávanie

Pečenie a podávanie

Pečieme asi 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Po dopečení necháme vychladnúť a pred podávaným posypeme preosiatym práškovým cukrom. 

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na marhuľovú bublaninu

Najčastejšie otázky o marhuľovej bublanine

Čo je marhuľová bublanina?

Marhuľová bublanina je tradičný slovenský ovocný koláč, ktorý je charakterizovaný svojou nadýchanou a vlhkou textúrou. Vyrobený z jednoduchého cesta, ktoré je naparené s čerstvými alebo konzervovanými marhuľami. Bublanina je obľúbená hlavne počas letných mesiacov.

Ako sa pripravuje marhuľová bublanina?

Cesto pre bublaninu sa zvyčajne robí z múky, vajec, cukru, mlieka a kypriaceho prášku. Marhule sa pridajú na vrch a koláč sa pečie do zlatohneda. Počas pečenia sa cesto zdvíha okolo marhúľ, čo vytvára charakteristický bublinkový efekt.

Môžem pridať do marhuľovej bublaniny iné ovocie?

Áno, bublaninu môžete pripraviť aj s iným ovocím. Je to univerzálny recept, ktorý sa dá ľahko prispôsobiť podľa toho, aké ovocie máte k dispozícii. Vyskúšať môžete aj jahodovú, čerešňovú alebo jablkovú bublaninu.

REKLAMA
30x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

2 názory na “Marhuľová bublanina, najlepší recept”

  1. Avatar of Michal

    Marhuľová bublanina je jednoduchá na prípravu, ale výsledok je ohromujúci. Je to sladká lahôdka, ktorú by som si mohol dopriať kedykoľvek.

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *