Preskočiť na obsah

Marhuľový tart, chutný recept

Marhuľový tart, chutný recept

Marhuľový tart je skvelým letným dezertom, ktorý vyniká svojou sladkou a osviežujúcou chuťou. Tento dezert je vytvorený z krehkého cesta, ktoré je pokryté vrstvou sladkého marhuľového džemu a sviežimi marhuľami. tento vyslovene letný marhuľový tart môže byť posypaný cukrom alebo mandľami pre dodatočnú chrumkavosť a chuť.

Marhuľový tart je tiež veľmi flexibilný, pretože marhule môžete nahradiť rôznymi inými ovocnými druhmi podľa sezóny alebo preferencií. To znamená, že tento dezert môže byť rovnako vynikajúci s broskyňami, čerešňami alebo jablkami.

Marhuľový tart sa môže podávať teplý alebo studený a je vynikajúci s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky. Tento dezert je ideálny na oslavy, záhradné večierky alebo ako jednoduchá pochúťka pri šálke čaju.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na marhuľový tart

Cesto

Marhuľová náplň

Postup prípravy marhuľového tartu

Príprava cesta

V mise si vyšľaháme maslo s cukrom (asi 3 – 5 minút). Znížime rýchlosť a pridáme vajce a vanilkový extrakt. Poriadne zašľaháme. Nakoniec pridáme múku a soľ a miesime, kým sa nespojí. Cesto niekoľkokrát premiesime, zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.

Príprava rúry

 Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na tart vymažeme maslom.

Vaľkanie cesta

Cesto vyberieme z chladu a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na asi 0,5 cm hrúbku tak, aby bolo o trochu väčšie ako forma na tart.  Vyvaľkané cesto zrolujeme na valček a opatrne ho rozvinieme cez formu. Rovnomerne ho roztlačíme na dno a boky. Prebytočné cesto zrežeme.

Pečenie

Na cesto jemne rozotrieme marhuľový džem a poukladáme marhule. Vrch marhúľ posypeme škoricovým cukrom a pečieme 15 – 20 minút, kým cesto jemne nezhnedne.

Podávanie

Po dopečení necháme vychladnúť a podávame so šľahačkou alebo so zmrzlinou.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na marhuľový tart

Najčastejšie otázky o marhuľovom tarte

Čo je marhuľový tart?

Marhuľový tart je typ dezertu, ktorý sa skladá z krehkého cesta pokrytého marhuľami a často marhuľovým džemom.

Aké sú hlavné ingrediencie marhuľového tartu?

Hlavné ingrediencie sú múka, maslo, cukor, vajcia a čerstvé marhule. Niekedy sa pridáva aj marhuľový džem.

Môžem použiť iné ovocie namiesto marhúľ?

Áno, marhule môžu byť nahradené inými ovocnými druhmi podľa sezóny a preferencií. Tart môže byť rovnako chutný s broskyňami, čerešňami alebo jablkami.

Ako dlho sa pečie marhuľový tart?

Pečenie môže trvať približne 30 až 45 minút, ale to závisí od veľkosti a rúry. Tart by mal byť pečený, až kým nie je cesto zlatohnedé a marhule sú mäkké.

Ako môžem ozdobiť marhuľový tart?

Marhuľový tart sa často posypáva práškovým cukrom, mandľami alebo môže byť ozdobený lístkami mäty pre ďalší estetický a chutný efekt.

REKLAMA
30x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Marhuľový tart, chutný recept”

  1. Pingback: Marhuľový cheesecake, osviežujúci letný recept 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *