Reklama
Hlavné jedlá

Marinované grécke jahňacie kotlety s pečenými zemiakmi – recept na paidakia

Reklama

Tradične grécke jahňacie kotlety sú marinované v olivovom oleji, horčici, čerstvom tymiane, cesnaku, citrónovej kôre a korení. Dochutíme soľou a čerstvým mletým korením a na záver dochutíme citrónom a sušeným gréckym oreganom.

[sc name=“reklama_1″][/sc]

Ingrediencie

Na marinádu 

Na pečené zemiaky 

[sc name=“reklama_martinus“ ][/sc]

Postup prípravy

  1. Do plytkej sklenenej zapekacej misky pridáme všetky ingrediencie na marinádu a premiešame. Pridáme jahňacie kotlety (paidakia) a mäso poriadne premiešame, aby boli poriadne zo všetkých strán pokryté marinádou. Misku zakryjeme kuchynskou fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (ideálne cez noc).
  2. Kotlety vyberieme z chladničky a necháme ich marinovať, kým nedosiahnu izbovú teplotu. Predhrejeme si rúru na 200 °C.
  3. Zemiaky nakrájame na kolieska a naukladáme ich do veľkého pekáča (môžeme ho potrieť olivovým olejom alebo premazať maslom). Do menšej misky pridáme zvyšné ingrediencie na pečené zemiaky a poriadne premiešame. Zmes nalejeme na zemiaky a dobre dochutíme soľou a korením.
  4. Zemiaky pečieme v predhriatej rúre 40 minút, kým sa na zemiakoch nevytvorí pekná zlatá kôrka. Vyklopíme ich z rúry, aby sa dostali hore dnom, posypeme ich štipkou oregana a vložíme späť do rúry na ďalších 30 minút. V prípade ak sú zemiaky suché, podlejeme ich ¼ šálky horúcej vody, kým zemiaky nezhnednú.
  5. Jahňacie kotlety vyberieme z marinády, pečieme na pekáči 20- 25 minút na rovnakej teplote ako zemiaky, pričom ich v polovici času otočte na druhú stranu.
  6. Po dopečení necháme kotlety 5-10 min odpočívať a podávame s citrónom.
[sc name=“reklama_koniec_clanku“ ][/sc]
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023

Najlepší slivkový lekvár – rýchly recept

Slivkový lekvár je tradičným a obľúbeným ovocným džemom, ktorý sa vyrába z čerstvých sliviek. Tento džem je sladký, aromatický a…

23 mája, 2023
Reklama