Tradične grécke jahňacie kotlety sú marinované v olivovom oleji, horčici, čerstvom tymiane, cesnaku, citrónovej kôre a korení. Dochutíme soľou a čerstvým mletým korením a na záver dochutíme citrónom a sušeným gréckym oreganom.

Ingrediencie

Na marinádu 

  • 8 jahňacích kotliet  
  • 1/3 šálky olivového oleja 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1 a 1/2 PL horčice 
  • 1 PL nasekaného čerstvého tymiánu 
  • 1/2 ČL sušeného oregana 
  • 1 PL nasekaného čerstvého rozmarínu  
  • kôra z 1 citróna 
  • 3-4 zrnká čierneho korenia 

Na pečené zemiaky 

  • 4 stredne veľké zemiaky 
  • 1 veľký strúčik cesnaku 
  • 50 ml olivového oleja  
  • 80 ml vody  
  • 1 ČL sušeného oregana 
  • šťava z 1 citróna 
  • 1/2 ČL krupice 
  • soľ  
  • čierne mleté ​​​​korenie 

Postup prípravy

  1. Do plytkej sklenenej zapekacej misky pridáme všetky ingrediencie na marinádu a premiešame. Pridáme jahňacie kotlety (paidakia) a mäso poriadne premiešame, aby boli poriadne zo všetkých strán pokryté marinádou. Misku zakryjeme kuchynskou fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (ideálne cez noc). 
  2. Kotlety vyberieme z chladničky a necháme ich marinovať, kým nedosiahnu izbovú teplotu. Predhrejeme si rúru na 200 °C. 
  3. Zemiaky nakrájame na kolieska a naukladáme ich do veľkého pekáča (môžeme ho potrieť olivovým olejom alebo premazať maslom). Do menšej misky pridáme zvyšné ingrediencie na pečené zemiaky a poriadne premiešame. Zmes nalejeme na zemiaky a dobre dochutíme soľou a korením. 
  4. Zemiaky pečieme v predhriatej rúre 40 minút, kým sa na zemiakoch nevytvorí pekná zlatá kôrka. Vyklopíme ich z rúry, aby sa dostali hore dnom, posypeme ich štipkou oregana a vložíme späť do rúry na ďalších 30 minút. V prípade ak sú zemiaky suché, podlejeme ich ¼ šálky horúcej vody, kým zemiaky nezhnednú. 
  5. Jahňacie kotlety vyberieme z marinády, pečieme na pekáči 20- 25 minút na rovnakej teplote ako zemiaky, pričom ich v polovici času otočte na druhú stranu.  
  6. Po dopečení necháme kotlety 5-10 min odpočívať a podávame s citrónom.