Preskočiť na obsah

Domáce maslové croissanty, kompletný recept

Domáce maslové croissanty, kompletný recept

Maslové croissanty – tieto elegantné, vrstvené pečivá sú synonymom pre francúzsku kuchyňu a sú srdcom každých pravých raňajok v Paríži. Ich povestný tvar pripomínajúci polmesiac a ich luxusná, nadýchaná textúra robia z croissantov obľúbený výber pre raňajky a občerstvenie po celom svete.

Croissanty sa považujú za symbol francúzskej kuchyne, ale ich korene siahajú až do Rakúska. Napriek tomu je všeobecne akceptované, že Francúzi dokázali zdokonaliť tento recept a urobili z neho to, čo je dnes: skutočnú pekárenskú ikonu.

Kľúčom k dokonalým croissantom je ich charakteristická vrstvená textúra. Táto textúra je dosiahnutá použitím techniky nazývanej „laminačný proces“, ktorý zahŕňa viacnásobné rozvaľkanie a zloženie cesta s vrstvami masla. Pri pečení sa maslo vo vrstvách roztápa, čím vytvára paru, ktorá zase „nadýcha“ cesto a vytvára množstvo jemných vrstiev.

Pokiaľ ide o ingrediencie, tradičné croissanty si vyžadujú len zopár základných surovín: múku, mlieko, cukor, droždie, soľ a, samozrejme, veľa masla. Práve maslo dodáva croissantom ich bohatú chuť a voňavý charakter.

Domáce maslové croissanty môžete servírovať samotné, alebo ich môžete naplniť sladkými alebo slanými ingredienciami. Medzi obľúbené varianty najlepšie croissanty s čokoládou, džemom, alebo dokonca syrom a šunkou pre robustnejšie raňajkové možnosti.

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete svoje croissanty servírovať, jedno je isté: pripraviť si ich doma je činnosť, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť. Ale s trochou praxe sa môžete tešiť na domáce maslové croissanty, ktoré budú rovnako dobré, ak nie lepšie, ako tie z vašej obľúbenej pekárne.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na maslové croissanty

Cesto

Ostatné ingrediencie

Postup prípravy maslových croissantov

Miešanie

Do misy kuchynského robota dáme múku, cukor, soľ a sušené droždie. Premiešame, doprostred urobíme malú jamku a nalejeme do nej vodu a mlieko. Miešame pri nízkej rýchlosti s hákom na cesto asi 5 minút. Odstránime hák, misu prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odležať 10 minút.

Miesenie

Do odležaného cesta pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a miesime s hákom, kým nevznikne nelepivé hladké cesto (asi 8 – 10 minút). Počas miesenia aspoň dvakrát zoškriabeme steny misy, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Tvarovanie

Vymiesené cesto vytvarujeme do tvaru gule a položíme na pomúčenú dosku. Ostrým nožom vyrežeme do cesta ,,+‘‘ a vložíme ho do misy narezanou stranou nahor. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 1 hodinu. Potom premiestnime misu do chladničky a chladíme minimálne 4 hodiny maximálne 12 hodín.

Vaľkanie

Medzitým si pripravíme maslo do cesta. Maslo vložíme medzi potravinovú fóliu a vyvaľkáme do tvaru štvorca. Ako pomôcku môžeme použiť plech štvorcového tvaru aby sme získali pravé uhly. Štvorec masla dáme do chladničky.

Mrazenie

Cesto vyberieme z chladničky a preložíme na čistú pracovnú dosku. Rukami roztiahneme cesto smerom von v bodoch, ktoré vznikli po narezaní cesta. Potom ho položíme na papier na pečenie alebo potravinovú fóliu a vyvaľkáme do štvorca rovnako ako maslo. Takto pripravené cesto dáme do mrazničky na 20 minút.

Príprava cesta

Cesto vyberieme z mrazničky a položíme na pracovnú dosku. Valčekom ho rozvaľkáme na obdĺžnik tak, aby bola dĺžka dvojnásobná v porovnaní s maslom a šírka aby zostala rovnaká ako šírka masla. Ak sa cesto lepí, dosku jemne pomúčime ale po vyvaľkaní cesta odstránime prebytočnú múku.

Balenie

Maslo dáme doprostred cesta a z oboch strán ho zabalíme tak, aby sa cesto dotklo a prekrylo všetko maslo. Maslo a cesto musia byť rovnako pevné (maslo by sa malo dať ohýbať ale nesmie sa zlomiť. Ak je to potrebné necháme ho chvíľku postáť pri izbovej teplote). Celý blok cesta s maslom zodvihneme a poprášime múkou. Položíme na pracovnú dosku tak, aby stredový šev bol vertikálne.

Posypanie múkou

Valčekom cesto rozvaľkáme pozdĺž švu na hrubú úzku dosku a zľahka posypeme spodnú a vrchnú stranu múkou aby sa nelepilo. Pri vaľkaní sa snažíme udržiavať strany rovné.

Rezanie

Ostrým nožom orežeme prebytočné cesto tam, kde nie je maslo v ceste a vytvoríme rovný rovnomerný obdĺžnik. Ak uvidíme vzduchové bubliny vždy ich prepichneme.

Skladanie cesta

Z cesta oprášime všetku múku. Rukou uchopíme kratšiu stranu obdĺžnika a zložíme smerom k strednej čiare plátu cesta, pričom strany zarovnáme. Jemne zatlačíme, aby sa cesto prilepilo k sebe. To isté opakujeme s druhou stranou cesta pričom uprostred, kde sa cesto stretáva necháme asi 0,3 cm medzeru. Teraz zložíme celú dosku cesta na polovicu krížom stredovej medzery a vložíme do potravinovej fólie. Ak je to potrebné, cesto prevaľkáme aby získalo pravé uhly.  Dáme ho do mrazničky na 15 minút a potom na 1 hodinu do chladničky.

Odležanie

Cesto necháme odležať pri izbovej teplote asi 5 minút. Potom ho rozbalíme a položíme na jemne pomúčenú dosku. Cesto opäť vyvaľkáme na dlhú, úzku dosku a prebytočnú múku oprášime.

Prekladanie

Cesto preložíme na tretiny, pričom hornú tretinu posunieme nadol a cez strednú tretinu, potom strednú tretinu nahor a znova. Jemne zatlačíme a zabalíme opäť do potravinovej fólie. Dáme na 15 minút do mrazničky a potom na 1 hodinu do chladničky.

Mrazenie cez noc

Cesto vyberieme a necháme asi 5 minút pri izbovej teplote. Rozbalíme a položíme na jemne pomúčenú dosku. Cesto opäť rozvaľkáme na obdĺžnik a prebytočnú múku oprášime. Pevne zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20 minút do mrazničky a potom necháme chladiť cez noc (8 – 12 hodín).

Príprava rúry

Na spodok rúry dáme plech a nalejeme vriacu vodu. Rúru zatvoríme a neotvárame, aby sa v rúre uvoľnila para.

Príprava plechov

Dva plechy si vystelieme papierom na pečenie. Cesto necháme asi 5 minút pri izbovej teplote. Rozbalíme a položíme na jemne pomúčenú dosku. V prípade potreby rozvaľkáme na obdĺžnik s dĺžkou 40 cm a šírkou asi 45 cm. Prebytočnú múku oprášime a nožom zrežeme kratšie strany a prebytočné cesto. Potom obdĺžnik rozdelíme na štyri rovnaké obdĺžniky s dĺžkou 10 cm.

Rozdelenie

Jednotlivé obdĺžniky rozdelíme na dva rovnaké trojuholníky. Zo všetkých obdĺžnikov dostaneme 8 rovnakých trojuholníkov.

Rolovanie

Zľahka zrolujeme pričom rolujeme z dlhšej strany k špičke. Na každý plech dáme 4 croissanty špičkou nadol a plechy jemne prikryjeme potravinovou fóliou. Rúru otvoríme a rukou skúsime, či je rúra vlhká, ale nie horúca. Croissanty by mali kysnúť pri teplote 70 – 75 °C. Pri vyšších teplotách by sa maslo začalo topiť. Plechy vložíme na 2 – 2,5 hodiny do rúry, kým nezdvojnásobia svoju veľkosť.

Chladnutie

Plechy vyberieme z rúry a jemnučko odkryjeme potravinovú fóliu. Croissanty nestláčame ani sa ich nedotýkame. Dáme do chladničky na 20 minút. Z rúry vyberieme plech s vodou a predhrejeme na 375 °C.

Potieranie

V malej miske zmiešame žĺtok a smotanu na šľahanie. Pomocou cukrárskeho štetca jemne potrieme každý croissant. Plechy dáme do rúry a pečieme 20 minút. Plechy otočíme a vymeníme ich na jednotlivých roštoch. Pečieme ďalších 10 – 15 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť na plechu.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na maslové croissanty

Najčastejšie otázky o maslových croissantoch

Odkiaľ pochádzajú croissanty?

Hoci sú croissanty silne spojené s francúzskou kuchyňou, ich korene siahajú až do 17. storočia v Rakúsku, kde boli prvýkrát vyrobené ako symbol víťazstva nad Osmanskou ríšou. Francúzi však tento recept zdokonalili a urobili z croissantov to, čo sú dnes.

Aké suroviny budem potrebovať na výrobu domácich maslových croissantov?

Na výrobu domácich maslových croissantov budete potrebovať hladkú múku, mlieko, cukor, sušené droždie, soľ a veľa masla.

Ako dlho trvá príprava domácich maslových croissantov?

Priprava cesta a jeho proces môže trvať niekoľko hodín, ale väčšinu toho času cesto trávi odpočívajúc a chladnúc v chladničke. Po uplynutí tejto doby budete potrebovať ešte asi 20-25 minút na pečenie croissantov.

Ako môžem uchovať domáce maslové croissanty?

Croissanty sú najlepšie čerstvé, hneď ako sa vychladia z rúry. Ak máte však nejaké zvyšky, môžete ich uskladniť v papierovom vrecku pri izbovej teplote. Ak ich chcete skladovať dlhšie, môžete ich zamraziť a potom prehriať v rúre.

Môžem pridať do croissantov náplň?

Áno, môžete! Croissanty sú skvelé samotné, ale sú tiež úžasné s rôznymi náplňami. Medzi obľúbené prídavky patria čokoláda, džem, alebo syr a šunka pre slanú verziu.

Môžem pripraviť cesto na croissanty vopred?

Áno, cesto na croissanty môžete pripraviť vopred a nechať ho odpočívať v chladničke cez noc. Tým sa zabezpečí, že maslo zostane studené a pomôže vytvoriť tie charakteristické vrstvy

REKLAMA
30x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

2 názory na “Domáce maslové croissanty, kompletný recept”

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *