Preskočiť na obsah

Domáce maslové croissanty, kompletný recept

Maslové croissanty – tieto elegantné, vrstvené pečivá sú synonymom pre francúzsku kuchyňu a sú srdcom každých pravých raňajok v Paríži. Ich povestný tvar pripomínajúci polmesiac a ich luxusná, nadýchaná textúra robia z croissantov obľúbený výber pre raňajky a občerstvenie po celom svete.

Croissanty sa považujú za symbol francúzskej kuchyne, ale ich korene siahajú až do Rakúska. Napriek tomu je všeobecne akceptované, že Francúzi dokázali zdokonaliť tento recept a urobili z neho to, čo je dnes: skutočnú pekárenskú ikonu.

Kľúčom k dokonalým croissantom je ich charakteristická vrstvená textúra. Táto textúra je dosiahnutá použitím techniky nazývanej „laminačný proces“, ktorý zahŕňa viacnásobné rozvaľkanie a zloženie cesta s vrstvami masla. Pri pečení sa maslo vo vrstvách roztápa, čím vytvára paru, ktorá zase „nadýcha“ cesto a vytvára množstvo jemných vrstiev.

Pokiaľ ide o ingrediencie, tradičné croissanty si vyžadujú len zopár základných surovín: múku, mlieko, cukor, droždie, soľ a, samozrejme, veľa masla. Práve maslo dodáva croissantom ich bohatú chuť a voňavý charakter.

Domáce maslové croissanty môžete servírovať samotné, alebo ich môžete naplniť sladkými alebo slanými ingredienciami. Medzi obľúbené varianty najlepšie croissanty s čokoládou, džemom, alebo dokonca syrom a šunkou pre robustnejšie raňajkové možnosti.

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete svoje croissanty servírovať, jedno je isté: pripraviť si ich doma je činnosť, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť. Ale s trochou praxe sa môžete tešiť na domáce maslové croissanty, ktoré budú rovnako dobré, ak nie lepšie, ako tie z vašej obľúbenej pekárne.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na maslové croissanty

Cesto

Ostatné ingrediencie

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy maslových croissantov

Miešanie

Do misy kuchynského robota dáme múku, cukor, soľ a sušené droždie. Premiešame, doprostred urobíme malú jamku a nalejeme do nej vodu a mlieko. Miešame pri nízkej rýchlosti s hákom na cesto asi 5 minút. Odstránime hák, misu prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odležať 10 minút.

Miesenie

Do odležaného cesta pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a miesime s hákom, kým nevznikne nelepivé hladké cesto (asi 8 – 10 minút). Počas miesenia aspoň dvakrát zoškriabeme steny misy, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Tvarovanie

Vymiesené cesto vytvarujeme do tvaru gule a položíme na pomúčenú dosku. Ostrým nožom vyrežeme do cesta ,,+‘‘ a vložíme ho do misy narezanou stranou nahor. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 1 hodinu. Potom premiestnime misu do chladničky a chladíme minimálne 4 hodiny maximálne 12 hodín.

Vaľkanie

Medzitým si pripravíme maslo do cesta. Maslo vložíme medzi potravinovú fóliu a vyvaľkáme do tvaru štvorca. Ako pomôcku môžeme použiť plech štvorcového tvaru aby sme získali pravé uhly. Štvorec masla dáme do chladničky.

Mrazenie

Cesto vyberieme z chladničky a preložíme na čistú pracovnú dosku. Rukami roztiahneme cesto smerom von v bodoch, ktoré vznikli po narezaní cesta. Potom ho položíme na papier na pečenie alebo potravinovú fóliu a vyvaľkáme do štvorca rovnako ako maslo. Takto pripravené cesto dáme do mrazničky na 20 minút.

Príprava cesta

Cesto vyberieme z mrazničky a položíme na pracovnú dosku. Valčekom ho rozvaľkáme na obdĺžnik tak, aby bola dĺžka dvojnásobná v porovnaní s maslom a šírka aby zostala rovnaká ako šírka masla. Ak sa cesto lepí, dosku jemne pomúčime ale po vyvaľkaní cesta odstránime prebytočnú múku.

Balenie

Maslo dáme doprostred cesta a z oboch strán ho zabalíme tak, aby sa cesto dotklo a prekrylo všetko maslo. Maslo a cesto musia byť rovnako pevné (maslo by sa malo dať ohýbať ale nesmie sa zlomiť. Ak je to potrebné necháme ho chvíľku postáť pri izbovej teplote). Celý blok cesta s maslom zodvihneme a poprášime múkou. Položíme na pracovnú dosku tak, aby stredový šev bol vertikálne.

Posypanie múkou

Valčekom cesto rozvaľkáme pozdĺž švu na hrubú úzku dosku a zľahka posypeme spodnú a vrchnú stranu múkou aby sa nelepilo. Pri vaľkaní sa snažíme udržiavať strany rovné.

Rezanie

Ostrým nožom orežeme prebytočné cesto tam, kde nie je maslo v ceste a vytvoríme rovný rovnomerný obdĺžnik. Ak uvidíme vzduchové bubliny vždy ich prepichneme.

Skladanie cesta

cesta oprášime všetku múku. Rukou uchopíme kratšiu stranu obdĺžnika a zložíme smerom k strednej čiare plátu cesta, pričom strany zarovnáme. Jemne zatlačíme, aby sa cesto prilepilo k sebe. To isté opakujeme s druhou stranou cesta pričom uprostred, kde sa cesto stretáva necháme asi 0,3 cm medzeru. Teraz zložíme celú dosku cesta na polovicu krížom stredovej medzery a vložíme do potravinovej fólie. Ak je to potrebné, cesto prevaľkáme aby získalo pravé uhly.  Dáme ho do mrazničky na 15 minút a potom na 1 hodinu do chladničky.

Odležanie

Cesto necháme odležať pri izbovej teplote asi 5 minút. Potom ho rozbalíme a položíme na jemne pomúčenú dosku. Cesto opäť vyvaľkáme na dlhú, úzku dosku a prebytočnú múku oprášime.

Prekladanie

Cesto preložíme na tretiny, pričom hornú tretinu posunieme nadol a cez strednú tretinu, potom strednú tretinu nahor a znova. Jemne zatlačíme a zabalíme opäť do potravinovej fólie. Dáme na 15 minút do mrazničky a potom na 1 hodinu do chladničky.

Mrazenie cez noc

Cesto vyberieme a necháme asi 5 minút pri izbovej teplote. Rozbalíme a položíme na jemne pomúčenú dosku. Cesto opäť rozvaľkáme na obdĺžnik a prebytočnú múku oprášime. Pevne zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20 minút do mrazničky a potom necháme chladiť cez noc (8 – 12 hodín).

Príprava rúry

Na spodok rúry dáme plech a nalejeme vriacu vodu. Rúru zatvoríme a neotvárame, aby sa v rúre uvoľnila para.

Príprava plechov

Dva plechy si vystelieme papierom na pečenie. Cesto necháme asi 5 minút pri izbovej teplote. Rozbalíme a položíme na jemne pomúčenú dosku. V prípade potreby rozvaľkáme na obdĺžnik s dĺžkou 40 cm a šírkou asi 45 cm. Prebytočnú múku oprášime a nožom zrežeme kratšie strany a prebytočné cesto. Potom obdĺžnik rozdelíme na štyri rovnaké obdĺžniky s dĺžkou 10 cm.

Rozdelenie

Jednotlivé obdĺžniky rozdelíme na dva rovnaké trojuholníky. Zo všetkých obdĺžnikov dostaneme 8 rovnakých trojuholníkov.

Rolovanie

Zľahka zrolujeme pričom rolujeme z dlhšej strany k špičke. Na každý plech dáme 4 croissanty špičkou nadol a plechy jemne prikryjeme potravinovou fóliou. Rúru otvoríme a rukou skúsime, či je rúra vlhká, ale nie horúca. Croissanty by mali kysnúť pri teplote 70 – 75 °C. Pri vyšších teplotách by sa maslo začalo topiť. Plechy vložíme na 2 – 2,5 hodiny do rúry, kým nezdvojnásobia svoju veľkosť.

Chladnutie

Plechy vyberieme z rúry a jemnučko odkryjeme potravinovú fóliu. Croissanty nestláčame ani sa ich nedotýkame. Dáme do chladničky na 20 minút. Z rúry vyberieme plech s vodou a predhrejeme na 375 °C.

Potieranie

V malej miske zmiešame žĺtok a smotanu na šľahanie. Pomocou cukrárskeho štetca jemne potrieme každý croissant. Plechy dáme do rúry a pečieme 20 minút. Plechy otočíme a vymeníme ich na jednotlivých roštoch. Pečieme ďalších 10 – 15 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť na plechu.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na maslové croissanty

Najčastejšie otázky o maslových croissantoch

Odkiaľ pochádzajú croissanty?

Hoci sú croissanty silne spojené s francúzskou kuchyňou, ich korene siahajú až do 17. storočia v Rakúsku, kde boli prvýkrát vyrobené ako symbol víťazstva nad Osmanskou ríšou. Francúzi však tento recept zdokonalili a urobili z croissantov to, čo sú dnes.

Aké suroviny budem potrebovať na výrobu domácich maslových croissantov?

Na výrobu domácich maslových croissantov budete potrebovať hladkú múku, mlieko, cukor, sušené droždie, soľ a veľa masla.

Ako dlho trvá príprava domácich maslových croissantov?

Priprava cesta a jeho proces môže trvať niekoľko hodín, ale väčšinu toho času cesto trávi odpočívajúc a chladnúc v chladničke. Po uplynutí tejto doby budete potrebovať ešte asi 20-25 minút na pečenie croissantov.

Ako môžem uchovať domáce maslové croissanty?

Croissanty sú najlepšie čerstvé, hneď ako sa vychladia z rúry. Ak máte však nejaké zvyšky, môžete ich uskladniť v papierovom vrecku pri izbovej teplote. Ak ich chcete skladovať dlhšie, môžete ich zamraziť a potom prehriať v rúre.

Môžem pridať do croissantov náplň?

Áno, môžete! Croissanty sú skvelé samotné, ale sú tiež úžasné s rôznymi náplňami. Medzi obľúbené prídavky patria čokoláda, džem, alebo syr a šunka pre slanú verziu.

Môžem pripraviť cesto na croissanty vopred?

Áno, cesto na croissanty môžete pripraviť vopred a nechať ho odpočívať v chladničke cez noc. Tým sa zabezpečí, že maslo zostane studené a pomôže vytvoriť tie charakteristické vrstvy

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie