Preskočiť na obsah

Veľkonočná mäsová roláda, overený recept

Veľkonočná mäsová roláda - overený recept

Veľkonočná mäsová roláda je tradičné jedlo, ktoré sa často podáva na Veľkú noc. Mäsová roláda sa obvykle vyrába z mletej mäsovej zmesi, ktorá sa mieša s rôznymi ingredienciami, ako sú korenie, vajcia, syr, cibuľa, strúhanka a bylinky. Táto zmes sa potom vyformuje do rolády a pečie sa v rúre, kým nie je vo vnútri dobre prepečená.

Mäsová roláda sa môže podávať ako hlavné jedlo s prílohou, ale tiež ako súčasť veľkonočného raňajkového stola. Roláda je tradične podávaná s horúcou omáčkou a zeleninovými prílohami. Celkovo je veľkonočná mäsová roláda tradičné a chutné jedlo, ktoré môže byť ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k tradičnej veľkonočnej šunke alebo iných sviatočných jedál.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na mäsovú roládu

  • 1kg mleté hovädzie mäso (prípadne 500 g hovädzie a 500 g bravčové) 
  • 4 vajcia  
  • 1 ČL rastlinného oleja 
  • 1 cibuľa 
  • 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti) 
  • 1/2 ČL worcesterovej omáčky  
  • 60 g strúhanky 
  • 170 ml mlieka  
  • 1 ČL horčice 
  • 1 PL kečupu  
  • Soľ a korenie podľa chuti  

Voliteľné

  • 100 g baby špenát 
  • Plátky šunky 
  • Plátky tvrdého syra 

Postup prípravy mäsovej rolády

  1. 3 vajcia vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Privedieme do varu, odstránime z ohňa, prikryjeme a necháme 7 minút postáť vo vode. Potom uvarené vajcia preložíme do studenej vody a necháme úplne vychladnúť, asi 10 minút. 
  2. Medzitým si pripravíme mäsovú zmes na roládu. Panvicu rozohrejeme na strednej teplote, pridáme olej a najemno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita, potom pridáme nasekaný cesnak alebo prelisovaný a restujeme ešte cca 1 – 2 minúty. Vypneme a odložíme bokom. 
  3. V mise rozšľaháme zvyšné vajíčko. Pridáme worcesterovú omáčku, mleté ​​hovädzie mäso, strúhanku, mlieko, horčicu, soľ, korenie a vychladnutú cibuľu s cesnakom. Zmes zamiešame rukami, aby sa všetky ingrediencie spojili.  
  4. Mäsovú zmes rovnomerne rozložíme na kus alobalu. Doprostred umiestnime celé vajcia prípadne polovičky a opatrne alobal zrolujeme. Podľa chuti môžeme na mäsovú zmes rozmiesniť šunku, tvrdý syr a baby špenát (ktorý predtým zalejeme vriacou vodou). Taktiež môžeme do mäsovej zmesi nakrájať nadrobno balkánsky syr.  
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vrch rolády potrime kečupom a prikryjeme alobalom. Pečieme asi 1 hodinu. Potom roládu odkryjeme a pečieme ešte 20 – 25 minút.  
  6. Pred krájaním necháme roládu aspoň 15 minút chladnúť.  
REKLAMA
28x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *